fallback

Praizvedbom "Macbetha" otvorena baletna sezona riječkog HNK-a

Praizvedbom 'Macbetha' otvorena baletna sezona riječkog HNK-a

Typography

Baletna sezona riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u subotu je svečano otvorena praizvedbom baleta „Macbeth“ koreografkinje Maše Kolar.

Riječki „Macbeth“ je nastao prema motivima istoimene tragedije Williama Shakespearea, na originalnu glazbu Višeslava Laboša i Tene Novak Vincek, dok dramaturšku obradu potpisuje Maja Marjančić.

Jedna od najpoznatijih Shakespeareovih tragedija, koja predstavlja ljudski i moralni pad supružnika Macbeth, aktivno živi u dramskom teatru, operi i filmu, ali se u baletu i plesnom mediju još uvijek vrlo rijetko pojavljuje, ističe se u programskoj knjižici predstave.

Autorska ekipa predvođena Mašom Kolar stoga je radila s uvjerenjem kako će ovo uprizorenje pridonijeti razbijanju i svrgavanju stereotipa da ples nije kadar uvjerljivo predočiti duboke i kompleksne ljudske priče.

U autorskom timu su i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Petra Dančević Pavičić, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, oblikovatelj zvuka Višeslav Laboš i fotografkinja Jelena Janković.

U predstavi sudjeluje baletni ansambl riječkog HNK-a. Naslovnu ulogu Macbetha pleše Ali Tabbouch, a u ulozi Lady Macbeth nastupila je Ksenija Duran Krutova. Tri vještice plesale su Nika Lilek, Laura Orlić i Marta Voinea Čavrak.

U ulozi Banqua bio je Michele Pastorini, a Mcduffa Ricardo Campos Freire, dok je Lady Mcduff bila Marta Kanazir. Ulogu kralja Duncana plesao je Andrei Köteles, a dvorjani i ratnici bili su Joseph Cane, Maria del Mar Hernandez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Anca Nicoleta Zgurić i Svebor Zgurić.

Reprize baleta „Macbeth“ na programu su 9, 10. i 11. i 12. listopada.