fallback

Lepoglavsko kulturno blago u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Typography

U Etnografskom muzeju u Zagrebu 19. studenoga 2016. godine u 12 sati otvara se izložba o etnografskoj baštini Lepoglave. Etnografski muzej, u suradnji s Gradom Lepoglavom, priređuje izložbu "Ljepa Glava: Muzej – Baština – Lokalna zajednica" kojom se želi tematizirati gotovo stogodišnja povezanost zagrebačkog Etnografskog muzeja i lokalne zajednice. Na izložbi će se uz lepoglavsko čipkarstvo moći razgledati i drugi kulturni fenomeni Lepoglave poput tradicijskog pletarstva, lončarstva, drvodjelstva i tekstilnog rukotvorstva. Izložba ostaje otvorena do 15. siječnja 2017. godine.

Izložba istražuje i utjecaj lepoglavske Kaznionice na razvoj rukotvorstva, obrtništva i industrije. Autori izložbe, Matija Dronjić i Mareta Kurtin veliku pozornost posvećuju običajnim praksama vezanim uz za zajednicu, važne datume tradicijskog kalendara, kao i lokalnim predajama, anegdotama i legendama.

Izložbu su već ranije mogli vidjeti posjetitelji 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Zagrebačkoj publici izložba će biti predstavljena u znatno proširenom izdanju, a fokus će biti na senzibilizaciji sveukupne javnosti za pitanja zaštite i očuvanja nematerijalne kulturne baštine. Poseban naglasak bit će na djelatnosti pojedinaca, zadruga i školskih udruga koje se aktivno bave promocijom lepoglavske baštine. Posjetitelje izložbe očekuju ii radionice izrade čipke, logožara, predmeta od komušine i licitarskih proizvoda, kao i niz pripovjedaonica za male te nekoliko predavanja.

Izložbu su omogućili: Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Lepoglava, TKIC d.o.o. Lepoglava, ATK Lepoglava.