fallback

Muzej Međimurja Čakovec - Noć Muzeja 2018.

Muzej Međimurja Čakovec - Noć Muzeja 2018.

Typography

Muzej Međimurja Čakovec organizira svoju jubilarnu Noć muzeja.

 U nastavku teksta možete pročitati nešto općenito o toj nadasve uspješnoj muzejskoj manifestaciji, ali i o tome kako se muzej prije desetak godina uključio u akciju originalnog načina promicanja muzeja i muzejske djelatnosti. Također, donosimo i hodogram događanja na čakovečkoj Noći muzeja. Veselimo se vašem dolasku. Vidimo se u petak, 26. siječnja u 18 sati u Starome gradu Zrinskih - Muzeju Međimurja Čakovec. Dobrodošli.

 Noć muzeja je jedna od najuspješnijih priredbi čiji je cilj popularizacija muzeja i muzejske djelatnosti općenito. Prva takva manifestacija održana je u Berlinu - Lange Nacht der Museen 1997. - i potom se naglo proširila po čitavom svijetu. Njezina je osnovna značajka mogućnost besplatnog posjeta većem broju muzeja tijekom jedne noći, a posebna privlačnost tako zamišljene muzejske akcije je da muzeji te noći organiziraju i popratnu seriju događaja: umjetničkih, modnih, književnih, zabavnih i glazbenih. Sve s ciljem da se neformalnim druženjem, različitim privlačnim sadržajima i zabavom kod publike potakne želja za ponovno posjećivanje.

Noć muzeja počela se u Hrvatskoj održavati 2005. godine na inicijativu Sekcije kulturnog turizma Hrvatskog muzejskog društva, u suradnji sa Zajednicom kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore i šest zagrebačkih muzeja. Muzejska zajednica prepoznala je vrijednost te ideje, posebice u smislu popularizacije muzeja i muzejske struke te ju je preporučila svim hrvatskim muzejskim kućama. Tako je 2008. godine, kada je u akciju već bio uključen popriličan broj hrvatskih muzeja, evidentirano 111.000 posjetitelja, pa je manifestacija proglašena najboljim kreativnim i inovativnim programom za tu godinu. Broj posjetitelja u narednim godinama bilježi rapidan rast koji se danas stabilizirao na cifri od otprilike 300.000 ljudi. Najveći broj posjeta u jednoj noći imao je 2010. godine zagrebački Muzej suvremene umjetnosti - 33.000.

Muzej Međimurja Čakovec pridružio se Noći muzeja 2008. godine kada je kroz stalne postave, za ovdašnje prilike, prošao ogroman broj ljudi – više od 1500. Kao popratni sadržaj postavljena je izložba Replik Art, postav replika starog hladnog oružja od antike do danas. Nikada do tada kroz naš muzej nije u jednome danu prošao tako velik broj ljudi, pa je muzealcima to bio velik poticaj da se sljedeće godine još bolje pripreme i dočekaju barem isti broj gostiju. I doista, 2009. godine kroz muzej je prošlo 2.500 posjetitelja, koji su, osim stalnih postava, mogli razgledati i izložbu kuharskih knjiga iz zbirke jednog od najpoznatijih zagrebačkih ugostitelja, Zlatka Puntijara, inače autora Kuharske knjige čakovečkog dvora obitelji Zrinski. Te godine, suradnici i pokrovitelji manifestacije bile su općine Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba i Sveta Marija.

Nakon 2019. godine MMČ se odlučio za drugačiju koncepciju. Odlučeno je da se Noć muzeja iskoristi za predstavljanje kulturno-povijesne baštine međimurskih općina. Tako se sa svojim folklornim, gastronomskim, enološkim, kulturnim, povijesnim, etnološkim i drugim značajkama i tradicijama, sljedećih godina na toj priredbi predstavilo nekoliko općina: Sveti Martin na Muri, Nedelišće, Belica, Goričan i Vratišinec.

Na Noći muzeja 30. siječnja 2015. godine, MMČ je učinio mali odmak od ustaljene koncepcije. Kao popratni sadržaj manifestacije otvorena je izložba "Večernji soirée: Fin de siècle u Čakovcu", posvećena građanskom Čakovcu i razdoblju između 1880. - 1914. godine kada se Čakovec ubrzano razvija na gospodarskom, političkom i administrativnom planu, a uređuje se i izgrađuje centar grada kakvim ga znamo danas. To je bilo zlatno doba procvata industrije i potrošačke moći više građanske klase koje se očituje u organiziranju popularnih druženja u obliku svečanih ručkova, večera ili domjenaka u privatnim građanskim domovima. Izložbom je rekonstruiran jedan takav društveni događaj - soirée, sa svim njegovim fazama, od nastanka jela u kuhinji, svečane večere u blagovaonici, muškog i ženskog salona nakon večere i nezaobilazne zabave uz muziku i društvene igre na kraju večeri.

Kako bi izložba na Noći muzeja doista zaživjela, kroz njezin postav kretale su se žive slike prema poznatim ličnostima tog doba koje su uprizorili profesori Gospodarske škole Čakovec. Povijesne kostime profesori i učenici su, prema pomnom i detaljnom istraživanju mode tog razdoblja, sami izradili i premijerno ih pokazali na otvorenju izložbe. Na Noći muzeja 2015. posjetitelje je čekalo još jedno iznenađenje - degustacija menija prema starim receptima s kraja 19. i početka 20. stoljeća koje su pripremili i posjetiteljima ponudili profesori i učenici Srednje škole iz Preloga. Nešto kasnije, u 20 sati, na velikom hodniku prvog kata Muzeja održana je i modna revija učenika Gospodarske škole Čakovec, inspirirana odjećom 19. stoljeća. Reviju su zajednički osmislili i pripremili krojači, frizeri i kozmetičari Gospodarske škole Čakovec.

Predstavljanjem općine Goričan, 2016. godine, vraćena je prvotna koncepcija manifestacije, a sljedeće, 2017., promocijom ostavštine dvojice naših najpoznatijih stvaraoca dr. Vinka Žganca i Josipa Štolcera Slavenskog, tu je mogućnost na vrlo kreativan i zanimljiv način iskoristila općina Vratišinec.

 Ove godine, u petak 26. siječnja od 18 sati do poslije ponoći, posjetitelje također čekaju ugodna iznenađenja. Glavna tema Noći muzeja 2018. bit će pomalo zapostavljena povijest međimurskoga športa i najzaslužnijih športaša. Pozvani ste. Muzej Međimurja Čakovec raduje se vašem dolasku.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici