Rumunjski ministar poljoprivrede u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj

Rumunjski ministar poljoprivrede u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj

Typography

Rumunjski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petre Daea u dvodnevnom je posjetu Republici Hrvatskoj.

Zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem 27. rujna je obišao proizvođače maslinovog ulja i vina u Istri.

„Mi smo najmlađa članica Unije i u svakoj prilici smo spremni učiti i savjetovati se i gledati gdje je u svemu tome naš poljoprivrednik i kako u tako heterogenoj zajednici postići da se uvaže naše specifičnosti i potrebe naših ljudi. Zbog toga mi je iznimno drago da u našim promišljanjima o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije imamo istomišljenike s bogatijim iskustvom u korištenju fondova i sličnim ciljevima koje ćemo zajedno s Fincima staviti na dnevni red u naših zajedničkih 18 mjeseci predsjedanja. S kolegom Daeom sam nastavio razgovore koje smo započeli prije nekoliko mjeseci i uvjeren sam da ćemo izvrsno surađivati na poljima od zajedničkog interesa. Cijenim što je svoje bogato iskustvo nesebično podijelio s nama.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Zagrebu.

Dvojica ministra razgovarala su o prijedlogu Zajedničke poljoprivredne politike EU nakon 2020. godine, suradnji u području veterinarstva i sigurnosti hrane te iskustvima u području regulacije tržišta i korištenju EU fondova za poljoprivredu. Rumunjska je država s najvećim napretkom u smislu provedbe i apsorpcije EU fondova u odnosu na prethodno financijsko razdoblje, stoga nakon dva programska razdoblja može argumentirano pridonositi raspravi o budućoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Ove godine su Hrvatska, Rumunjska i Finska intenzivirale suradnju zbog nadolazećeg predsjedanja Vijećem EU u kojem Hrvatska zajedno s Rumunjskom i Finskom čini trio. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program rada u kojem se utvrđuju teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci.

Prijavite se na naš Newsletter