HAKOM: Ukupna količina prevezene robe željeznicom veća je za 17 posto u odnosu na prethodno tromjesečje

Typography

U trećem tromjesečju 2016. nastavlja se pojačana poslovna aktivnost novih teretnih željezničkih prijevoznika, što je vidljivo kroz povećano korištenje željezničke infrastrukture i željezničkih usluga, osim usluga formiranja, rasformiranja i promjene sastava vlakova koje bilježe pad. U promatranom razdoblju je 4 posto više ostvarenih vlak kilometara u odnosu na prethodno tromjesečje.

Treće tromjesečje obilježila je pojava dva nova teretna prijevoznika u Republici Hrvatskoj, i to Rail & Sea d.o.o., Zagreb i SŽ - Tovorni promet, d.o.o., Ljubljana, Slovenija. Tako je krajem rujna u Republici Hrvatskoj aktivno, osim povijesnog teretnog prijevoznika, šest novih teretnih prijevoznika, od kojih su tri registrirana u Republici Hrvatskoj, a druga tri u zemljama članicama Europske unije. Novi teretni prijevoznici u 2016. stalno bilježe povećanje udjela na tržištu te je po ostvarenim tonskim kilometrima u trećem tromjesečju taj udio 16 posto.

Istovremeno, na tržištu putničkog željezničkog prijevoza, broj prevezenih putnika je za oko 1 posto niži u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine.

Pokazatelji tržišta željezničkih usluga mogu se pronaći na internetskoj poveznici.

Prijavite se na naš Newsletter