Ministar financija Zdravko Marić: U smjernice proračuna za 2017. Vlada uvrstila poreznu reformu

Typography

Poreznu reformu Vlada je ukalkulirala u smjernice za izradu proračuna za 2017., naglasio je u srijedu u Saboru ministar financija Zdravko Marić, istaknuvši da rast rashodovne strane proračuna neće iznositi 4,7 već 3,8 milijardi kuna.

"U smjernicama je predviđen rast rashodovne strane proračuna od ukupno 4,7 milijarde kuna. Međutim, oko 950 milijuna kuna vezano je za europske fondove i za taj iznos deficit je neutralan, odnosno što se dobij,e to se i potroši. Ostaje 3,8 milijarde kuna povećanja rashodovne strane proračuna koji stvara deficit proračuna", pojasnio je Marić nakon rasprave o paketu od devet zakonskih izmjena u sklopu porezne refome.

Marić je dodao da se dio tog iznosa, odnosno 1,325 milijardi kuna odnosi na kompenzacije lokalnim samoupravama zbog promjena u porezu na dohodak.

"Porezna reforma uklopljena je u smjernice proračuna za 2017. i na temelju nje je rađena projekcija gospodarskog rasta za iduću godinu", kazao je Marić. Očekuje da će se kroz poreznu reformu, ali i druge vidove olakšavanja i stvaranja bolje poslovne klime, stimulirati gospodarski rast, ne samo jednu godinu, nego dugoročno održivi gospodarski rast.

Odgovarajući na kritike zastupnika da će Porezni USKOK oslabiti stavljanjem pod okrilje Porezne uprave, ministar je istaknuo da nikada nije bilo govora o bilo kakvom ukidanju ustrojstvenih jedinica nego o unapređenju organizacijskih shemi i, po potrebi, njihovom daljnjem kadrovskom jačanju te daljnjoj profesionalizaciji.

Prijavite se na naš Newsletter