Predsjednik Islamske razvojne banke Bandar M.H. Hajjar otvara Sarajevo Business Forum 2018.

Predsjednik Islamske razvojne banke Bandar M.H. Hajjar otvara Sarajevo Business Forum 2018.

Typography

Sarajevo, predsjednik Islamske razvojne banke (IDB), njegova ekselencija dr. Bandar M.H. Hajjar, sudjelovat će i ove godine na Sarajevo Business Forumu (SBF), potvrdili su iz BBI banke - organizatora Foruma koji će se ove godine održati 25. i 26. travnja, deveti put zaredom.

Bit će to njegov drugi posjet Sarajevu u svojstvu prvog čovjeka najveće financijske institucije islamskog svijeta čiji je kapital veći od 150 milijardi američkih dolara. Islamska razvojna banka većinski je dioničar Bosna Bank Internationala i od samih početaka suorganizator SBF-a.

Kao visoki uzvanik banke koja posluje u 57 zemalja svijeta, zajedno s direktorom BBI banke Amerom Bukvićem, Hajjar će održati uvodni govor na ceremoniji otvaranja SBF-a 25. travnja. Od svog osnutka prije 43 godine, Islamska razvojna banka (IDB) podržala je zemlje članice s približno 100 milijardi američkih dolara.

Bosna i Hercegovine nije članica IDB-a, ali prisutnost ove banke u regiji jugoistočne Europe nije nepoznanica. Albanija, koja uživa status članice, do sada je dobila više od 550 milijuna američkih dolara investicija za razvoj ukupno 37 projekata među kojima je i United Bank of Albania koja, uz pomoć konzultantskih usluga BBI banke za međunarodne investitore, sada nudi beskamatna bankarska rješenja. Ukupno, IDB grupacija je u jugoistočnoj Europi, uključujući Albaniju, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Makedoniju, Crnu Goru te Bosnu i Hercegovinu, uložila više od 650 milijuna američkih dolara.

Bivši ministar, ugledni predavač, humanist

Predsjednik Islamske razvojne banke, dr. Bandar M. H. Hajjar, bivši je ministar u vladi Saudijske Arabije. Obavljao je dužnost ministra hadždža te ministra kulture i informiranja. Bio je 12 godina član Shure, vrhovnog saudijskog vijeća, a njegov potpredsjednik tri godine. Aktivan je u promociji ljudskih prava. Godine 2004. osnovao je Nacionalno društvo za ljudska prava, a član je različitih udruženja koja pomažu siročadi i studentima u potrebi.

Doktor je ekonomskih znanosti (Loughborough University, UK), bio je zamjenik direktora Islamskog ekonomskog istraživačkog centra i šef Odbora za nastavne planove i programe iz islamske perspektive. Radio je i kao urednik utjecajnog poslovnog magazina „Money and Markets“ koji je promovirao principe islamske ekonomije i financija.

 

Prijavite se na naš Newsletter