Hrvatsko gospodarstvo se želi uključiti u izgradnju Pelješkog mosta

Hrvatsko gospodarstvo se želi uključiti u izgradnju Pelješkog mosta

Typography

„Drago mi je da je China Roadand Bridge Corporation, kompanija sa svjetskim referencama i ugledom, dobila priliku graditi Pelješki most i nadam se da će u tom strateškom projektu maksimalno koristiti proizvode i usluge hrvatskih tvrtki.

Hrvatsko gospodarstvo se želi uključiti u ovaj projekt, posebno svojom građevinskom operativom, građevinskom industrijom, brodogradnjom te uslugama u sektoru turizma i trgovine, što može biti dodatni poticaj i za druge projekte“, poručila je Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, na sastanku s predstavnicima NR Kine u Hrvatskoj, savjetnikom LiuKaiom i atašeom QinXuanom.

Vlada RH očekuje sklapanje ugovora s kineskim izvođačem za nekoliko tjedana, a u tom periodu HGK će organizirati prezentacije mogućnosti i potencijala domaćeg gospodarstva, kako bi kineska strana što lakše prepoznala hrvatske partnere i brže došla do njih.
„Kineski izvođači svakako moraju računati na hrvatske kompanije, domaću radnu snagu, opremu, materijale kao i na ostalu infrastrukturu potrebnu za ovaj projekt. Članice HGK se mogu pohvaliti svojim iskustvom, organizacijom, izvedbom i tehnologijom te su vrlo motivirane i spremne za angažman na samoj izvedbi, što bi u konačnici imalo i velik pozitivan utjecaj na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo“, istaknula je Čagalj, dodavši kako udio poslova koji bi hrvatske tvrtke mogle dobiti može biti znatan ukoliko se, uz pomoć Vlade, dobro obave pripremne aktivnosti.

Prema dosadašnjim iskustvima s kineskim izvođačima na europskim gradilištima procjenjuje se da bi domaće kompanije mogle isposlovati i do 40 posto udjela u realizaciji projekta vrijednog 2,08 milijardi kuna bez PDV-a, no Čagalj upozorava kako je inicijativa tek pokrenuta pa nije uputno već sada govoriti o brojkama.

„Svakako ćemo nastojati okupiti što više zainteresiranih tvrtki kako bi se hrvatsko gospodarstvo uključilo u što većem obujmu. Prilike za suradnju treba tražiti u uslugama visokokvalificiranog stručnog osoblja, inženjerstvu, tehničkom savjetovanju pa i stručnom nadzoru“, zaključila je Čagalj.

Prijavite se na naš Newsletter