Hrvatska obrambena industrija je globalno prepoznati brend

Damir Krstičević

Typography

„Hrvatska obrambena industrija je globalno prepoznati brend i jedan od vodećih sektora našeg gospodarstva.

Radi se o specifičnoj branši koja nije važna samo za sigurnost naše zemlje, već i za gospodarstvo. Danas broji oko stotinjak tvrtki koje zapošljavaju preko 3000 ljudi i godišnje izvoze proizvoda u vrijednosti 70 milijuna eura. HGK potpomaže rad obrambenih tvrtki kroz potporu njihovom sudjelovanju na najvećim međunarodnim sajmovima i izložbama“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš otvarajući Poslovni susret hrvatskih i rumunjskih tvrtki – obrambena industrija.

„Kad smo razgovarali o ovom posjetu odlučili smo da neće biti samo sastanak dva ministra, već događaj koji će uključiti tvrtke kojeg predstavljaju nacionalne obrambene industrije i tako im dati okvir da uspostave bolju suradnju u budućnosti. Vjerujemda možemo raditi skupa na novim projektima u ovoj industriji koja je vrlo važna za naše države“, naglasio je rumunjski ministar obrane Mihai-ViorelFifor, uz napomenu da Rumunjska ulaže 2 posto BDP-a godišnje u obranu.

„Postoji snažna politička volja za suradnjom s drugim državama, a Hrvatska nam je jedna od najbližih zemalja po tom pitanju. Uvjeren sam da će predstavnici naših tvrtki naći zajednički jezik s hrvatskim kolegama“, rekao je Fifor, dodavši kako su zainteresirani za kupnju hrvatskih pušaka.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević kazao je kako se nada da je ovo tek početak plodonosne suradnje i da će se ovakvi poslovni sastanci nastaviti u idućim godinama. „S Rumunjskom smo uspostavili intenzivnu suradnju koja je već polučila konkretne rezultate. Naša obrambena industrija stvorena je u ratu, u tim godinama postojala je snažna potreba za proizvodnjom oružja i vojne opreme za obranu zemlje i to je temelj na kojem je rasla. Danas je jedan od najpropulzivnijih sektora naše ekonomije, a hrvatski vojnici u potpunosti su opremljeni domaćim proizvodima, ne zato što su hrvatske proizvodnje, već zato što su najkvalitetniji na svijetu“, naglasio je Krstičević, poručivši kako će dijeljenje znanja i iskustva s kolegama iz Rumunjske otvoriti prilike za buduća ulaganja te da mu je drago da naša tvrtka HS Produkt već sudjeluje na rumunjskom natječaju za nabavu oružja.

Kratku prezentaciju o hrvatskoj obrambenoj industriji održao je predsjednik uprave Agencije ALANIvica Nekić pohvalivši se pištoljem tvrtke HS Produkt koji je četiri puta proglašen najboljim pištoljem godine u SAD-u, a koliko je cijenjen na tom tržištu pokazuje i brojka od oko 5 milijuna prodanih komada. „I puške te tvrtke s bullpup dizajnom koji im omogućuje da budu među najkraćim puškama s najdužom cijevi su u samom svjetskom vrhu po kvaliteti i potražnji“, poručio je Nekić, dodavši kako je Hrvatska treći najveći izvoznik oružja u SAD u 2016. godini sa gotovo 580.000 prodanih pištolja.

Predstavio je i druge hrvatske proizvode poput snajperskih pušaka, višecjevnih bacača raketa, strojeva za razminiranje i ostale opreme. „Duga tradicija, visoka kvaliteta i kompetitivne cijene najveće su prednosti hrvatske obrambene industrije“, zaključio je Nekić.
U sklopu događanja održani su i B2B susreti hrvatskih i rumunjskih tvrtki iz obrambene industrije.

Prijavite se na naš Newsletter