U utorak započinje isplata 806 milijuna kuna predujma poljoprivrednicima

Typography

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da u utorak, 22. studenoga započinje isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima iz Europske unije za ovu proizvodnu godinu, u ukupnom iznosu od 806 milijuna kuna, što je 50 milijuna kuna više nego lani.

Isplatu će primiti oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava, a novac se povlači iz Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Kada završi ova avansna isplata poljoprivrednicima, a nakon usvajanja državnog proračuna za 2017. godinu, svi poljoprivrednici će unaprijed dobiti informaciju koliko ih izravnih plaćanja očekuje u 2017. godini, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Isplata predujma poljoprivrednicima za proizvodnu 2016. godinu započet će 22. studenoga i to isplatom proizvodno vezane potpore za voće, a do 28. studenoga isplatit će se i osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje.

"Ova isplata ide prvo na račune naših voćara, jer oni su pretrpjeli najveću štetu od proljetnog mraza, a do kraja tjedna isplatit ćemo i preostale poljoprivredne proizvođače", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Prema informativnom izračunu izravnih plaćanja i pod uvjetom da zadovolje sva propisana pravila, hrvatski će voćari za cijelu proizvodnu 2016. godinu prosječno dobiti oko 2.200 kuna po hektaru te dodatnih 1.300 kuna po hektaru proizvodno vezane potpore za voće.

Ako imaju ekološku proizvodnju voća, dodatno će im se isplatiti 5.530 kuna po hektaru, a za održavanje ekstenzivnih voćnjaka još 2.940 kuna.

Voćari koji imaju proizvodnju u područjima s prirodnim ograničenjima dobit će između 620 i 1.720 kuna po hektaru, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazi njihovo gospodarstvo, navodi se u priopćenju.

Prijavite se na naš Newsletter