Poslijeratna obnova u Libiji velika je prilika za hrvatske tvrtke

Mohamed Raied i Luka Burilović

Typography

„Hrvatska i Libija imaju tradicionalne dobre gospodarske odnose, posebno u sektorima graditeljstva, brodogradnje, nafte i plina, geoseizmičkih istraživanja te elektroenergetike u kojima su naše tvrtke dobro poznate na libijskom tržištu.

Izuzetno nam je drago vidjeti da se stanje u Libiji stabilizira te da se nama bliska i prijateljska zemlja nalazi na putu oporavka. Naš partner Glavna libijska unija komora također vidi potencijal buduće suradnje, a uz već spomenute sektore valja istaknuti velike hrvatske mogućnosti u prehrambenom sektoru, sektoru IT-a, te drvnoj i farmaceutskoj industriji“, poručio je predsjednik HGK Luka Burilović na otvaranju Hrvatsko-libijskog gospodarskog foruma u sklopu kojeg je s Mohamedom Raiedom, predsjednikom Glavne libijske unije komora, potpisao Memorandum o razumijevanju tih dvaju institucija.

Rashed S. A. Abughufa, otpravnik poslova Veleposlanstva Libije u Hrvatskoj istaknuo je kako se u Libiji pod pokroviteljstvom UN-a poduzimaju veliki napori da se uspostavi dogovor i nacionalna pomirba kako bi se mogli provesti parlamentarni i predsjednički izbori. „Treba nam pomoć u izgradnji svega što je uništeno ratu, zato naša država potiče aktivaciju gospodarskih odnosa s prijateljskim zemljama poput Hrvatske koja ima duboke povijesne veze s Libijom.

Ovaj forum je važan jer može povećati trgovinsku razmjenu dvaju zemalja. Pozivam sve hrvatske tvrtke koje su imale ugovore u Libiji da brzo vrate na posao i dovrše svoje radove“, istaknuo je Abughufa, dodavši kako se moraju olakšati procedure za dobivanje viza na čemu će libijska ambasada u potpunosti surađivati. Predložio je osnivanje zajedničke komore kako bi se lakše unapređivali gospodarski odnose.

„Poznamo Hrvatske tvrtke otkad smo bili djeca, one su odradile velike poslove u Libiji. Nakon ove teške situacije računamo na Hrvatsku kao partnera koji će nam pomoći u obnovi svojim iskustvom i stručnošću. Danas smo tu da pokrenemo intenzivniju gospodarsku suradnju, da pokažemo kako Libija otvara velike mogućnosti za investicije u izgradnji zemlje. Libija predstavlja vrata Afrike koja je veliko tržište za sve moguće proizvode.

Pošto je Hrvatska dosta blizu Libije, vaše građevinske, tekstilne, farmaceutske i IT tvrtke, kao i proizvođači namještaja, imat će odlične prilike na našem tržištu“, kazao je Raied, uz napomenu kako se nada da je potpisivanje Memoranduma tek prvi korak u puno intenzivnijoj budućoj suradnji dvaju komora.

O poslovnoj klimi i mogućnostima investicija u Hrvatsku prezentaciju je održala Svjetlana Momčilović, voditeljica Odjela za privlačenje investicija HGK. „Hrvatska je smještena u srcu Europe i olakšava ulazak na jedinstveno tržište od 500 milijuna ljudi. Domaća ekonomija oslanja se na vrlo jaki sektor turizma, imamo dosta razvijenu prehrambenu industriju i dobro obrazovanu radnu snagu“, kazala je Momčilović, uz napomenu kako nas dobra prometna infrastruktura i stabilno poslovno okruženje također čine privlačnom destinacijom za ulaganje.

Robna razmjena dvaju zemalja u prvih deset mjeseci 2017. iznosila je 95,7 milijuna dolara, s tim da na hrvatski izvoz u Libiju otpada tek 2,4 milijuna dolara. Najznačajniji izvozni proizvodi za libijsko tržište su živa goveda, turbomlazni motori i ostale plinske turbine, obrađeno drvo, cement i pekarski proizvodi. Iz Libije najviše uvozimo naftu i ulje. Po završetku foruma održani su B2B razgovori 50-ak predstavnika hrvatskih i libijskih tvrtki.

Prijavite se na naš Newsletter