Gospodarstvenici očekuju rast, ali i snažnije reforme

Damir Novotny i Marko Jurčić

Typography

„Istraživanje radi kojeg smo se danas okupili pokazuje relativno prisutan optimizam poduzetnika za ovu godinu. To je vidljivo i po stalnom rastu ocjene hrvatskoga gospodarstva te po tome što 60 posto poduzetnika očekuje nešto veći rast gospodarstva od prošlogodišnjeg.

Većina poduzetnika očekuje rast ukupnih prihoda i prihoda od izvoza, a osjetno je veći i broj poduzetnika koji očekuju pozitivna kretanja u pogledu zaposlenosti. Međutim, evidentna su i relativno negativna očekivanja kada se govori o uvjetima poslovanja. Stoga i ovo istraživanje mora biti putokaz nosiocima ekonomske politike i drugim institucijama za potrebom provedbi nužnih i brzih reformi“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na predstavljanju istraživanja Poslovna očekivanja 2018. u organizaciji Privrednog vjesnika i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako mu je posebno drago da se u javnosti počelo argumentirano raspravljati o ekonomskoj politici, da se o njoj razmišlja dugoročno te da se rješava problem javnog duga.

„Produktivnost rada Hrvatske zaostaje za konkurentskim državama, većinu doprinosa rastu BDP-a daje kapital. Tu treba tražiti ključne odrednice i izazove. Porezna reforma koju smo proveli je bila sveobuhvatna i cjelovita te držim da je to bio pravi pristup koji je polučio najbolje moguće rezultate u datim okolnostima. Jako važna je i intencija da su uz porezno krene i u administrativno rasterećenje“, naglasio je Marić, dodavši kako za ovu godinu očekuje preslikavanje stanja iz 2017.. Poduzetnicima je poručio da mogu računati na kontinuitet fiskalne politike koju Vlada provodi.

Glavni urednik Privrednog vjesnika Darko Buković detaljnije je obrazložio rezultate samog istraživanja provedenog u više od 400 domaćih kompanija, kazavši kako je opće stanje u gospodarstvu Hrvatske, gledano očima poduzetnika, u prosjeku - dobro. „Ta je ocjena blago porasla na 2,77 sa 2,67 koliko je iznosila godinu ranije, a kad je riječ o očekivanjima od poslovne 2018. nastavak optimizma potkrepljuje mišljenje da će gospodarski rast biti malo veći u odnosu na 2017.. Iako bi vrlo rado htjeli, poduzetnici su realni, pa ne očekuju da će u 2018. doći do većih promjena u rasterećenju cijene rada“, istaknuo je Buković, dodavši kako je jedan od najzabrinjavajućih podataka taj što gotovo 90 posto gospodarstvenika smatra sudstvo nedovoljno učinkovitim i ovisnim.

U sklopu prezentacije rezultata istraživanja dodijeljena je i nagrada „Gorazd Nikić“ za najboljeg ekonomskog analitičara 2017. koja je ove godine otišla u ruke Damira Novotnya. „Ja sam već desetljećima u struci i stalno slušamo jedno te isto, ali malo toga se konkretno mijenja. Pohvalio bih stoga reforme koje je pokrenuo ministar Marić i nadam se da ćemo u tom smjeru nastaviti snažnije i ubuduće“, poručio je Novotny.

Predsjednik uprave Uniline-a Boris Žgomba istaknuo je kako je za turizam važno da se u ovoj godini donese nova regulativa i da se porezno rastereti djelatnost. „Očekivanja su da ćemo imati dobru poslovnu godinu. Zasad nema ni jednog oblačka na horizontu, iako se to mijenja vrlo brzo jer je turizam vrlo osjetljiv na promjene“, izjavio je Žgomba.

Direktor Čateksa Davor Sabolić, objasnio je kako su oni atipična tekstilna tvrtka i očekuju 20 posto rasta u 2018.. „Mi smo preveliki za Hrvatsku, a premali za svijet,. Prednost nam je geostrateški položaj i to maksimalno iskorištavamo, poslujemo s gotovo svim zemljama EU i uspjeli smo dići izvoz na gotovo 80 posto. Tekstil kao grana bilježi sve gore rezultate, poslovno okruženje je loše i svaka odluka koja ide ka rasterećenju je pozdravljena“, naglasio je Sabolić, dodavši kako se mora povećati konkurentnost da bi se mogle dizati plaće radnicima.

Direktor tvrtke Rasco Darko Paviša rezimirao je poslovna očekivanja svoje kompanije za 2018. „Prognoziramo lagani rast jer smo ušli u fazu kad ne možemo preko noći rasti preko 20 posto. Moramo pažljivo planirati, a ono na čemu radimo je priprema novih investicija i širenje proizvodnih kapaciteta“, rekao je Paviša.

 

 

 

Prijavite se na naš Newsletter