Dodatni rok za dubinsko snimanje Petrokemije

Pogoni Petrokemije

Typography

Uprava Petrokemije će u razdoblju od 4. do 23. listopada omogućiti dodatno dubinsko snimanje za potencijalne strateške i investicijske ulagače koji su predali ponude za sudjelovanje u dokapitalizaciji, izvijestili su u srijedu iz Petrokemije.

"Temeljem suglasnosti Nadzornog odbora i Centra za restrukturiranje i prodaju društvo će u periodu od 4. do 23. listopada 2017. omogućiti provođenje dodatnog procesa dubinskog snimanja za potencijalne strateške i investicijske ulagače koji su predali ponude za sudjelovanjem u dokapitalizaciji unutar procesa restrukturiranja Petrokemije", kaže se u priopćenju.

Dodatni rok odobren je nastavno na poziv za dostavu obvezujućih ponuda u dokapitalizaciji Petrokemije.

Petrokemija je do roka iz javnog poziva odnosno do 22. rujna, zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača, a ponude potencijalnih investitora dostavljene su u Centar za restrukturiranje i prodaju i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.

Poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju u sklopu procesa restrukturiranja i privatizacije, Petrokemija je objavila 5. lipnja ove godine. Rok za dostavu pisama namjere prvotno je bio 19. lipnja, a potom je produžen do 30. lipnja, no po isteku tog roka iz kutinske tvrtke nisu željeli iznositi podatke o broju prispjelih ponuda niti zainteresiranim ulagačima.

Pojedini mediji pisali su da je za dokapitalizaciju 11 zainteresiranih ponuđača, među kojima su Borealis, PPD, Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.

Poziv za indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju objavljen je sukladno odluci Vlade o osiguranju povrata kredita od 27. travnja ove godine, ugovorima o dugoročnim kreditima s HBOR-om i HPB-om te ugovoru o kratkoročnom kreditiranju s Erste bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, kojom je između ostaloga utvrđena obveza CERP-a o pokretanju postupka restrukturiranja i privatizacije Petrokemije.

Kutinski se proizvođač umjetnih gnojiva u problemima našao početkom travnja, kada mu je Prvo plinarsko društvo (PPD) obustavilo isporuku plina zbog duga većeg od 300 milijuna kuna.

No, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem iz PPD-a su odustali od obustave isporuke plina koja je uzrokovala i kratkotrajnu obustavu proizvodnje amonijaka, osnovne sirovine za proizvodnju mineralnih gnojiva.

U međuvremenu, Petrokemija je u svibnju potpisala ugovore o kreditima s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) te Erste & Steiermarkische bankom u ukupnom iznosu od 350 milijuna kuna, namijenjenih osiguranju stabilnosti poslovanja tvrtke.

Uprava Petrokemije sazvala je za 11. listopada izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj će dioničari odlučivati o smanjivanju temeljnog kapitala za 343 milijuna kuna radi pokrića gubitaka, a kako se navodi u pozivu za skupštinu, Petrokemija je utvrdila da je ukupni gubitak prenesen iz prethodnih godina na kraju 2016. iznosio 339,3 milijuna kuna.

Uprava stoga predlaže pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala s 386,14 milijuna kuna za 343,23 milijuna kuna, na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića tog gubitka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

Pritom će nominalni iznos redovne dionice s 30 kuna biti smanjen na 3,333 kuna. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima, izvršit će se spajanje dionica tako da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti od 10 kuna. Ostatak od 3,9 milijuna kuna koji preostaje prenijet će se u kapitalne rezerve.

Prijavite se na naš Newsletter