DZS: Uljana repica urodila najviše u zadnjih 26 godina

Typography

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o ostvarenom prirodu ranih usjeva u 2016. pokazuju povećanje u odnosu na godinu ranije, pri čemu je uljana repica urodila najviše u zadnjih 26 godina.

Prema privremenim podacima DZS-a, stanje 15. kolovoza, uljane repice je ove godine proizvedeno 102 tisuće tona, što je 79 posto više nego u godini ranije. To je ujedno najveći prirod uljane repice od 1990. godine, ističu statističari.

Uljane repice najviše u zadnjih 26 godina

Uljana repica je ostvarila i najveći prirod po hektaru - iznosio je 3,1 tonu, dok je lani bio 2,6 tona.

Prirod ječma povećan je 33 posto, na 257 tisuća tona, a prirod po hektaru je iznosio 4,7 tona (lani 4,4 tone po hektaru).

Pšenice je ove godine proizvedeno 19 posto više ili 903 tisuće tona, a prirod po hektaru je iznosio 5,7 tona, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je bio 5,4 tone.

Ove je godine povećana i proizvodnja zobi, za 3 posto, na 74 tisuće tona. Prosječan prirod zobi po hektaru je iznosio 3,1 tonu što je ista razina kao i prošle godine.

Najviše povećane površine pod pšenicom

Statističari napominju kako su se ovogodišnji ostvareni prirodi povećali jer je povećana žetvena površina pod spomenutim žitaricama.

Najviše je povećana žetvena površina pšenice, s gotovo 18 tisuća hektara više nego lani.

Slijede uljana repica i ječam, s povećanjem žetvenih površina od gotovo 11 tisuća hektara. Neznatno se pak povećala žetvena površina zobi, koja je 600 hektara veća nego lani.

Prijavite se na naš Newsletter