HUP podržao odluku o ukidanju Jedinstvenog okvirnog kontnog plana

Typography

Hrvatska udruga poslodavaca podržala je odluku ministra financija Zdravka Marića prema kojoj Ministarstvo financija predlaže Izmjene i dopune zakona o računovodstvu kojima se ukidaju odredbe o obveznoj primjeni Jedinstvenog okvirnog kontnog plana (JOKP) i njegove primjene od 1. siječnja 2017. godine. Na ovaj način prihvaćeni su prijedlozi HUP-a koji su komunicirani prema predlagatelju već dulje vrijeme pisanim putem, ali i zajedničkim sastancima na kojima su dodatno argumentirani stavovi Udruge.

HUP je naime, više od godinu dana apelirao na nužnost za odustajanjem od uvođenja JOKP-a iz niza razloga ističući da bi implementacija JOKP-a zahtijevala značajna materijalna sredstva poduzetnika, pogotovo srednjih i velikih poduzetnika. Za najveće tvrtke taj bi iznos dosezao višemilijunske iznose. Sama implementacija uzrokovala bi dugotrajne višemjesečne pripreme za uvođenje novih softverskih rješenja što bi posljedično iziskivalo od poduzetnika osiguranje dodatnog angažmana vlastitih radnika, ali i vanjskih suradnika. Uvođenje jedinstvenog okvirnog kontnog plana ne pridonosi povećanju konkurentnosti ni transparentnosti u hrvatsko gospodarstvo. Zbog svih navedenih troškova koji su mogli biti prouzročeni implementacijom JOKP-a, neminovno bi došlo do smanjenog opsega investicija u razvoj, a zacijelo bi dovelo i do zastoja projekata značajnih za poslovanje poduzetnika.
U HUP-u smatraju da su postojeći kontni planovi prilagođeni potrebama hrvatskog zakonodavstva i internog managementa i da u potpunosti, jednoznačno i na transparentan način osiguravaju izvještavanje u skladu s računovodstvenim standardima (HSFI i MSFI).

S obzirom da uvođenje JOKP-a ni na koji način nije pridonosilo uvođenju reda ili unapređenju poslovanja, dok je istodobno nametalo značajne nove troškove ionako preopterećenom gospodarstvu, odustajanje od namjere njegova uvođenja je jedina ispravna odluka, stoji u informaciji HUP-a.

Prijavite se na naš Newsletter