DZS: U kolovozu obujam građevinskih radova povećan 1,5 posto

Typography

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj u kolovozu ove godine porastao je 1,5 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, dok je u odnosu na ovogodišnji srpanj manji za 1,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema kalendarski prilagođenim podacima, na međugodišnji rast građevinskih radova u kolovozu utjecao je rast njihova obujma radova izvedenih na zgradama, i to za 11,1 posto, dok je na ostalim građevinama obujam radova istodobno smanjen za 5,9 posto.

Time se kontinuitet rasta aktivnosti na zgradama protegao na deseti mjesec, no tu povoljnu situaciju i dalje ne prati aktivnost na ostalim građevinama, ističu analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano, pak, prema izvornim indeksima, u kolovozu ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine obujam građevinskih radova veći je za 5 posto. Pritom se kod radova na zgrada bilježi povećanje od čak 14,7 posto, a na ostalim građevinama pad za 2,6 posto.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci, prema izvornim indeksima, obujam građevinskih radova povećan je za 3,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani - na zgradama je rastao za 9,9 posto, a na ostalim građevinama je smanjen za 2,8 posto.

Prema strukturi odrađenih sati na gradilištima, u kolovozu ove godine 45,4 posto radnih sati odrađeno je na zgradama, a 54,5 posto na ostalim građevinama. Od ukupnog broja odrađenih sati, 54,9 posto odrađeno je na novogradnjama, a 45,1 posto na ostalim radovima.

Tijekom prvih osam ovogodišnjih mjeseci, građevinski su radnici na zgradama odradili 46,8 posto, a na ostalim građevinama 53,2 posto radnih sati. Na novogradnju se odnosi 55,5, a na ostale radove 44,5 posto radnih sati, pokazuju najnoviji podaci DZS-a.

"I u idućim mjesecima očekujemo rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj potpomognut nastavkom gospodarskog rasta i uspješnijim korištenjem raspoloživih sredstava iz fondova EU. To sugeriraju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama koje prethode građevinskoj aktivnosti, čiji je broj u prvih osam mjeseci ove godine 22,8 posto veći nego u istom razdoblju prethodne godine", zaključuju analitičari HGK.

Prijavite se na naš Newsletter