Varaždin domaćin Općoj skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavlja

Typography

HGK Županijska komora Varaždin domaćin je Općoj skupštini Udruženja gospodarskih komora Podunavlja koja će se održati 13. i 14. listopada 2016. godine. Visoki predstavnici 20 regionalnih gospodarskih komora iz zemalja Podunavskog područja usvojit će zajednički plan o budućim aktivnostima u makroregiji koja u ekonomskom smislu čini 10% BDP-a Europske unije.

Područje Podunavlja suočeno je s brojnim otvorenim pitanjima i izazovima imajući u vidu činjenicu da obuhvaća najsiromašnije europske regije s jedne strane i neke od najrazvijenijih regija u EU s druge strane, te da su neke zemlje ove regije tek kandidati za ulazak u EU.

Udruženje gospodarskih komora Podunavlja (Danube Chambers of Commerce Association – DCCA) osnovano je u lipnju 2010. sa sjedištem u Gospodarskoj i industrijskoj komori Budimpešte, a HGK Županijska komora Varaždin aktivna je članica je ovog Udruženja od njezinih početaka. Cilj je udruženja razvijati održivu kompetitivnost gospodarstava država i regija povezanih slivom rijeke Dunav. Zadaća je DCCA promovirati industrijske i poduzetničke aktivnosti u cilju gospodarskog razvoja i zaštite okoliša u podunavskoj regiji. Udruženje DCCA u svom radu prati smjernice Strategije Europske unije za razvoj Podunavlja (EUSDR) te povezuje poduzetnički sektor u svrhu bolje međusobne suradnje i pokreće inicijative za rješavanje problema kroz aktivnu ulogu regionalnih gospodarskih komora.

Jedan od identificiranih zajedničkih problema koji se odnosi na sva gospodarstva i tiče se svih komorskih sustava u zemljama Podunavlja jest zapošljavanje, osobito u deficitarnim zanimanjima. Ključnu ulogu u postavljanju i funkcioniranju učinkovitog sustava dualnog obrazovanja imaju upravo komore koje trebaju biti osposobljenje za preuzimanje uloge posrednika između svih zainteresiranih strana, a osobito tvrtki, omogućavajući im zapošljavanje kompetentnih stručnjaka. Upravo je uvođenje učinkovitog dualnog obrazovanja i modernizacija strukovnog obrazovanja tema projekta koji Županijska komora Varaždina, kao partner, počinje provoditi zajedno s ostalim regionalnim komorama Podunavlja.

U radu drugog, tematskog dana Skupštine sudjelovat će Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK, Dragica Karajić iz Ministarstva poduzetništva i obrta, kao koordinator Prioritetnog područja 8 – Jačanje konkurentnosti poduzetništva i razvoj klastera te Christian Weinberger iz Europske komisije Glavna uprava – Unutarnje tržište, industrija, poduzetništvo te mali i srednji poduzetnici (DG Growth).

Prijavite se na naš Newsletter