Prosječna neto plaća za prvih sedam mjeseci iznosila je 5.663 kune

Typography

Prema objavi Državnog zavoda za statistiku od 30. rujna, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod pravnih osoba u srpnju je iznosila 5.594 kune, a to je na godišnjoj razini nominalno povećanje od 0,8 posto, a realno za 2,3 posto.

Istodobno, prosječna bruto plaća po zaposlenom bila je 7.646 kuna, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno više za jedan posto, a realno za 2,5 posto. Na mjesečnoj razini, u srpnju je zabilježen pad prosječne neto i bruto plaće po zaposlenom za realnih 0,9 odnosno 0,8 posto u odnosu na lipanj. Najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u iznosu od 14.726 kuna isplaćena je u djelatnosti zračnog prijevoza, gdje je ostvarena i najveća prosječna neto plaća po zaposlenom koja je iznosila 9.758 kuna. Najniža isplaćena prosječna bruto plaća od 4.225 kuna zabilježena je u proizvodnji odjeće, uz isplaćenu i najnižu prosječnu neto plaću u iznosu od 3.390 kuna.

U razdoblju od siječnja do srpnja ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5 663 kune, što je u odnosu na isto razdoblje lani. nominalno više za 1,5 posto, a realno za 3,0 posto. U tom kumulativnom razdoblju, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila je 7.736 kuna, što je nominalno više za 1,9 posto, a realno za 3,5 posto u odnosu na prvih sedam mjeseci prethodne godine.

Prijavite se na naš Newsletter