Zbog naknade za obnovljive izvore energije sve češće se govori o mogućem poskupljenju struje

Typography

Iz različitih izvora dolaze na vijesti o mogućem poskupljenju električne energije. što bi znaćilo veće račune za kućanstva i gospodarstvo. No, hoće li do toga stvarno doći, javnost je više mogla saznati u emisiji Otvoreno HRT-a koja se 29. rujna bavila tom temom, uz gostovanje, između ostalih, sadašnjeg tehničkog ministra gospodarstva Tomislava Panenića i bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka.

Inače, sadašnja cijena struje je tri i pol lipe po kilovatsatu, a sljedeće godine, donese li se takva odluka, bila bi čak 12 lipa, a kao rezultat povećanja naknade za obnovljive izvore energije, pogotovo za vjetroelektrane,odakle je sve i počelo.

Naime, sadašnja cijena struje od tri i pol lipe po kilovatsatu, utvrđena akcijskim planom za mandata bivše Vlade i, trebala je biti dostatna za pokrivanje toga plana. Tada su, pojasnio je ministar Panenić, uvedene i kvote koje su za vjetroelektrane iznosile 400 kilovolta, dodavši da je cijeli taj sustav funkcionirao do rujna prošle godine kad je tadašnja Vlada ukinula kvotu od 400 MW i povisila je na 744 MW, a vjetroelektrane su priključene u sustav opskrbe električnom energijom.

Dodatnih 400 MW vjetra u sustavu opskrbe, kako je istaknuo, stvorilo je manjak novca koji treba platiti vjetroelektranama, a radi se o iznosu od oko 860 milijuna kuna. Odgovornim za to smatra bivšu Vladu i tadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji je i ovom prigodom ponovio da su u njegovom mandatu smanjeni poticaji za proizvodnju struje iz vjetroelektrana te da su svi ugovori koji sada  dolaze na naplatu Hrvatskom operateru tržišta energije (HROTE) potpisani između 2007. i 2013. godine, dok ni jedan nije potpisan u njegovom mandatu između 2013. i 2015. godine.

Vrdoljak je kazao je da opskrbljivači drže oko 25 posto tržišta električne energije, dok 75 posto tržišta drži Hrvatska elektroprivreda koja ima cijenu univerzalne usluge, dodavši da se. odlukom Vlade može smanjiti ili povećati cijena za 75 posto tržišta, u čemu vidi i rješenje nastalog problema.

Aktualni i bivši ministar složili su se da je situacija kompleksna, ali ne i nerješiva, iako treba poduzeti niz mjera ne bi li došlo do uravnoteženja između troška električne energije i obnovljivih izvora.

Što će se dogoditi i hoće li računi za struju sljedeće godine biti veći, tek će se vidjeti. Za sada postoji prijedlog Ministarstva gospodarstva o povećanju cijene na 12 lipa po kilovatsatu u 2017., zatim na 14 lipa u 2018., a od 2019. godine na 15 lipa po kilovatsatu. S druge strane, resorni ministar više puta je javno ponovio da do poskupljenja električne energije neće doći te da imaju spremne mjere kako bi se spriječilo povećanje cijena.

Koje su to konkretne mjere, za sada nije obznanjeno, no započeli su razgovori s opskrbljivačima, prije svega s HEP-om, kao najvećim, kako bi oni unutar svojih kalkulacija pronašli model kojim bi se kompenzirao ili amortizirao rast cijena naknada za obnovljive izvore energije.

S.H.

Prijavite se na naš Newsletter