Godišnji rast hrvatske industrijske proizvodnje u kolovozu 2,5 posto

Typography

Kako je objavio Državni zavod za statistiku, industrijska proizvodnja u kolovozu je, prema kalendarski prilagođenim podacima, porasla za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec lani, čime je nastavljen trend pozitivnih godišnjih stopa rasta koji traje već 19 mjeseci zaredom. Do najvećeg rasta došlo je u kategoriji intermedijarnih proizvoda za 6,5 posto, energije za 4,8 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,8 posto, dok je pad zabilježen u kategoriji kapitalnih proizvoda za 4,2 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,1 posto.

Promatrano prema NKD-u 2007', industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u kolovozu je na godišnjoj razini najviše porasla u sektoru opskrbe električnom energijom, parom, plinom i klimatizaciji za 11,7 posto, u području rudarstva i vađenja za 2,7 posto, a u prerađivačkoj industriji za 1,7 post posto.

Industrijska proizvodnja u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima, u odnosu na srpanj bila je manja za 1,2 posto, što je rezultat pada proizvodnje u kategorijama intermedijarnih proizvoda (2,1 posto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,8 posto) te energije (0,4 posto). Kumulativno, od siječnja do kolovoza industrijska proizvodnja je, kalendarski prilagođena, porasla za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a rast je, između ostalog, potpomognut oporavkom inozemne potražnje u zemljama koje su glavni hrvatski vanjskotrgovinski partneri.

Rast industrijske proizvodnje tijekom osam mjeseci ove godine ostvaren je u svim kategorijama, izuzev trajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je zabilježen pad od 1,5 posto. Rast u kategoriji energije iznosio je 2,7 posto, intermedijarnih proizvoda (4,0%), kapitalnih proizvoda (6,8), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (4,9 posto).

U prvih osam mjeseci prerađivačka industrija, uz koju se veže oko 78 posto ukupnog obujma industrijske proizvodnje, zabilježila je rast po stopi od 4,9 posto. Ukupna proizvodnost rada u industriji kroz to kumulativno razdoblje bila je, u usporedbi s istim prošle godine, veća za 5,3 posto. Inače, do kraja ove godine ekonomski analitičari predviđaju nastavak pozitivnih stopa godišnjeg rasta ukupne industrijske proizvodnje, što će utjecati i na očekivani rast BDP-a.

Prijavite se na naš Newsletter