Broj blokiranih poslovnih subjekata u kolovozu manji za 31 posto

Typography

Kako je objavila FINA, koncem kolovoza bilo je ukupno 45.167 blokiranih poslovnih subjekata, što je 31 posto manje nego isti mjesec godinu prije, a njihov je dug iznosio 26,7 milijardi kuna. No, ukupni dug insolventnih i blokiranih poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba) koji nisu podmirili dospjele financijske obveze prema državi i ostalim vjerovnicima ipak je na godišnjoj razin smanjen za 28,9 posto ili 7,7 milijardi kuna.

Prema podacima Financijske Agencije (FINA) koncem kolovoza u Hrvatskoj bilo ukupno 45.167 blokiranih poslovnih subjekata, što je 31 posto manje nego isti mjesec godinu prije, a njihov je dug iznosio 26,7 milijardi kuna. No, ukupni dug insolventnih i blokiranih poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba) koji nisu podmirili dospjele financijske obveze prema državi i ostalim vjerovnicima ipak je na godišnjoj razin smanjen za 28,9 posto ili 7,7 milija jerdi kuna. FINA upozorava da od ukupnoga broja insolventnih poslovnih subjekata 76 posto otpada na one čiji su računi blokirani više od 360 dana, s nepodmirenih 23,5 milijardi kuna, što je 88 posto od ukupnoga dugovanja.

Blokirani pet i više godine duguju 7,7 milijardi kuna

Kod insolventnih poslovnih subjekata koncem kolovoza bilo je prijavljeno 27,4 tisuće zaposlenih, a od toga broja čak 49 posto kod onih u dugotrajnoj blokadi. Inače, u blokadi dužoj od 360 dana najviše je, oko 60 posto, poslovnih subjekata bez zaposlenih, a njihov dug čini 64,4 posto ukupno nepodmirenih obveza. Blokirane račune pet i više godina imalo je, pak, nešto više od 41 posto ukupno insolventnih poslovnih subjekata, s iznosom neizvršenih financijskih obveza od 7,7 milijardi kuna. Od ukupnoga broja blokiranih poslovnih subjekata 42 posto su pravne osobe – trgovačka društva, a na njih se odnosi 66,1 posto financijskih dugovanja.

Više od 13 tisuća blokiranih pravnih osoba

Pravne osobe dominiraju i u dijelu dugotrajnih blokada. Ukupno je koncem kolovoza bilo nešto više od 13 tisuća blokiranih pravnih osoba, s ukupno 12,7 tisuća zaposlenih, a njihov je dug iznosio 12,5 milijardi kuna. U blokadi dužoj od 360 dana bilo je njih 6.725 odnosno 51,4 posto, s dugom od 8,9 milijardi kuna, što je 71posto ukupnoga dugovanja insolventnih pravnih osoba. No, u odnosu na godinu prije, broj pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi manji je za oko 57 posto, a njihovo dugovanje za oko 46 posto. Najveći dio pravnih osoba (67,7 posto) odnosno njih nešto više od 4,5 tisuće koje su u dugotrajnoj blokadi, su one bez zaposlenih radnika. Njihov ukupan dug iznosio je 5,9 milijardi kuna. Broj insolventnih pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi koje imaju zaposlene koncem kolovoza bio je na godišnjoj razini manji za 27,7 posto, a iznos njihovog duga za 0,8 milijardi kuna ili 19,9 posto.

Najmanji i najveći dug

Kako stoji u izvješću FINA-e, najmanji iznos dospjelih, a neplaćenih računa blokiranih pravnih osoba u trajanju do 60 dana iznosio je 162,9 milijuna kuna. Najveći iznos dospjelih potraživanja pravnih osoba u dugotrajnoj blokadi više od 360 dana iznosio je 8,9 milijardi kuna. Što se tiče fizičkih osoba (obrti i sl.), broj blokiranih više od 360 dana smanjen je za 19 posto, a njihovo ukupno dugovanje za 10,6 posto.

 

 

Prijavite se na naš Newsletter