Usporen rast industrijske proizvodnje u srpnju

Typography

Industrijska proizvodnja koja u Hrvatskoj raste već 18 mjeseci zaredom, u srpnju je zabilježila nešto usporeniji godišnji rast od 1,2%. Kako je objavio Državni zavod za statistiku (DZS), s najvećim rastom na godišnjoj razini dominirala je proizvodnja energije (7,3%), a slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,2%) te intermedijarnih proizvoda (1,1%).

Istodobno, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 9,5%, a kapitalnih proizvoda za 2,8%. Industrijska proizvodnja u srpnju, u odnosu na mjesec prije, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima manja je za 0,5%, najvećim dijelom zbog pada u kategoriji kapitalnih proizvoda od 8,9% i trajnih proizvoda za široku potrošnju od 4,4%.

Inače, u prvih sedam mjeseci industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla je, u odnosu na isto razdoblje lani, za 4,6%, što je prema mišljenju ekonomskih analitičara rezultat oporavka inozemne potražnje u zemljama koje su glavni vanjskotrgovinski partneri Hrvatske. Na razini Europske unije, objavio je Eurostat, industrijska proizvodnja kroz prvih sedam mjeseci prosječno je porasla za 1,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Izvor: DZS; Obrada: Business in Positive

Prijavite se na naš Newsletter