Prva poslovna konferencija Foruma gospodarskih komora jadransko-jonskog područja održana u Mostaru

''Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti

Typography

Prometno povezivanje, čista energija, digitalna transformacija, turizam i trgovina jadransko-jonskog područja bile su teme konferencije ''Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti'' održane u Mostaru, u sklopu međunarodnog sajma gospodarstva. Poslovnu konferenciju su organizirali Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja, Hrvatska gospodarska komora i Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, s ciljem okupljanja ključnih dionika i poboljšanja njihove suradnje u vezi tema od zajedničkog interesa za države regije.

Pozdravljajući održavanje ovog skupa i teme kojima se bavi, konferenciju je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, rekavši da je politika ta koja treba otklanjati prepreke i otvarati puteve gospodarstvu. ''Potrebno je utvrditi koji su nam zajednički prioriteti kod izgradnje i modernizacije prometne infrastrukture, kako bi se izbjegla uska grla i lakše dobila sredstva iz EU fondova, te otvoriti što više novih prometnih linija (zračnih, pomorskih, kopnenih) koje će ubrzati gospodarski razvoj regije'', rekla je na panelu o prometnom povezivanju Jadransko-jonske regije potpredsjednica HGK i v. d. predsjednice Županijske komore Split, Mirjana Čagalj.

Među zemljama regije, državama članicama i nečlanicama Europske unije, značajne su razlike u pogledu prometne infrastrukture, pa su povezivanje, bolje transportne kao i energetske veze ne samo potrebne nego i ključne za gospodarski i društveni razvoj ovog područja. Samo moderna, regionalno povezana prometna infrastruktura može dovesti do gospodarskog rasta i povećanja investicija, što vodi novom zapošljavanju, podizanju životnog standarda, olakšavanju migracije radne snage te u konačnici i demografskoj obnovi prostora Jadransko-jonske regije, poruka je s panela o prometnom povezivanju.

Pred svima nama su promjene u sektoru energetike, odnosno snažno tranzicijsko razdoblje prema energetici i općenito gospodarstvu s niskom razinom emisija CO2, rečeno je na panelu o čistoj energiji. ''Države jadransko-jonskog područja različitim brzinama napreduju prema održivosti u energetskom sektoru, stoga je potrebno međusobno povezivanje i suradnja u planiranju i provedbi projekata i aktivnosti. Pri tom je osim energetskih mreža koje uključuju elektroenergetske i plinske sustave, važno prepoznati i potaknuti energetsku učinkovitost i korištenje vlastitih energetskih resursa kroz obnovljive izvore energije’’, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša, Tomislav Radoš.

Panel o izazovima digitalne transformacije naglasio je neizbježan utjecaj tehnologija na cjelokupno poslovanje, te stoga neophodnu pripremu i prilagodbu poslovnih subjekata. HGK je pokrenula projekt Digitalne komore, čija provedba će označiti digitalnu transformaciju poslovanja Komore a implementacija e-usluga unaprijediti poduzetničko okruženje i povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva. Panel o trgovini i turizmu, koji je vodio potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, Marko Šantić, naglasak je stavio na plasman domaćih proizvoda kroz turizam i trgovinu, problem sezonalnosti i radne snage u turizmu te na zajedničke projekte.

Koordinirani pristup, zajedničko planiranje, povezivanje po svim pitanjima i temama o kojima je bilo govora, bile su ključne riječi ove konferencije, posvećene razvoju Jadransko-jonske regije, koja je okupila više od sto sudionika, eminentnih stručnjaka, predstavnika ministarstava, gospodarskih komora te tvrtki iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Italije.

Prijavite se na naš Newsletter