Otvoren Ured HGK u Sarajevu

Otvoren Ured HGK u Sarajevu

Typography

„Preduvjet svakom napretku jest gospodarski razvoj i zato ekonomska suradnja Hrvatske i BiH ne smije imati alternativu. Dobra gospodarska suradnja fokus je budućeg djelovanja Ureda HGK u Sarajevu i ključ napretka svih naših odnosa. Koliko smo jedni drugima važni jasno oslikavaju brojke. BiH je druga na listi država u koju investiraju hrvatski ulagači, a u posljednjem je desetljeću redovito među prvih šest najznačajnijih trgovinskih partnera. Također je jedna od zemalja s kojima Hrvatska redovito ima suficit u robnoj razmjeni. U prvih 11 mjeseci 2017. došlo je do povećanja hrvatskog izvoza od 23,9%, a uvoza iz BiH 21,3%, što je pozitivan pokazatelj, ali još uvijek ni blizu brojki iz pretkrizne 2008.“, poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanom otvaranju Ureda HGK u Sarajevu u sklopu Veleposlanstva RH u BiH, naglasivši kako je tvrtkama nužna institucionalna potpora „na terenu“.

„Od svih politika mene zanima samo ekonomska, zato su vrata hrvatskoga gospodarstva kroz Ured HGK širom otvorena za sve bosanskohercegovačke poduzetnike. Razvojem poduzetništva podiže se kvaliteta života, a u okruženju koje prosperira narod je okrenut budućnosti te probleme prošlosti ostavlja iza sebe. Poticat ćemo i naša gospodarstva za zajednički nastup na trećim tržištima jer je prosperitet obiju zemalja zajednički interes“, zaključio je Burilović.

Ured će pomagati kompanijama koje već posluju na ovom tržištu u premošćivanju birokratskih barijera i poticati nove firme da se izvozno pozicioniranju u BiH.S ciljem optimizacije troškova i učinka nadolazeći uredi osnivat će se u sklopu inozemnih Komora ili hrvatskih diplomatsko konzularnih predstavništava, za što je HGK sklopila Sporazum o suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kazala je kako je ovakav model suradnje s HGK počeo prošle godine. „Htjeli smo na bolji način odgovoriti izazovima vremena i staviti naglasak na vanjskotrgovinsku suradnju. Sve je veća potražnja usluga od gospodarske diplomacije pa smo nastojali objediniti institucije koje se njome bave. Odlučili smo da na strateškim tržištima otvorimo zajednička predstavništva kako bi učinkovitije upravljali resursima i pružili potpunu uslugu gospodarstvenicima“, naglasila je Pejčinović Burić, uz napomenu kako odnosi BiH i Hrvatske moraju biti bolji te da gospodarstvo mora biti zamašnjak u njihovom razvoju, a upravo je zato je Ured HGK u Sarajevu važan za prosperitet obje zemlje.

„Otvaranje ureda HGK vodi ka prevladavanju izazova, otvara nove mogućnosti komunikacije između gospodarstvenika i olakšava trgovinsku razmjenu. BiH treba ovakve inicijative na putu ka članstvu u EU“, poručio je Vjekoslav Bevanda, dopredsjedavajući Vijeća Ministara i ministar financija i trezora BiH.

Na sastanku održanom u Vanjskotrgovinskoj komori BiH na temu Izazovi buduće gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine Burilović je kao glavne prepreke daljnjem razvoju ekonomskih odnosa apostrofirao dugotrajne i komplicirane procedure graničnih inspekcijskih pregleda te visoke troškove koje oni nose. „Još jedan problem je što u BiH postoji više razina vlasti, a takva podjela i nedorečenost određenih propisa često dovodi do različitog tumačenja i primjene od slučaja do slučaja, što utječe na izvoz proizvoda i usluga u BiH“, izjavio je Burilović.

„Naši dobri prijateljski odnosi i trgovinska razmjena govore da trebamo ići u pravcu daljnjeg komorskog povezivanja pa se nadam da ćemo i mi u Hrvatskoj otvoriti svoje predstavništvo. Suradnju treba intenzivirati, a poruka koju želimo poslati jest da gospodarstvenici dviju država rade zajedno na obostranu dobrobit puno učinkovitije od političara“, izjavio je predsjednik VTK Ahmet Egrlić, dodavši kako Hrvatska može puno pomoći BiH na putu ka članstvu u EU.

„Mi nemamo prevelikih problema u BiH, osjećamo se kao domaći na ovom tržištu, a komore nam mogu pomoći lobirajući za naše interese pri državnim institucijama“, poručio je Milan Šarlija iz Podravke.

Prijavite se na naš Newsletter