Župan Čačić s predstavnicima francuskog departmana Saône-et-Loire

Župan Čačić s predstavnicima francuskog departmana Saône-et-Loire

Typography

Varaždinsku županiju posjetila je delegacija francuskog departmana Saône-et-Loire na čelu s predsjednikom Andréom Accaryem, a u Županijskoj palači ih je primio župan Radimir Čačić sa suradnicima, posebnom savjetnicom Natalijom Martinčević te zamjenikom župana Tomislavom Paljakom.

Srdačno pozdravivši goste župan Čačić ih je tom prilikom upoznao s samom povijesti naše Županije, ali im i predstavio gospodarske potencijale Županije, kao i projekte koji se provode na području obrazovanja, zdravstva i poljoprivrede.

- S obzirom na mnogo zajedničkih točaka za suradnju, definirali smo nekoliko konkretnih mjera koje ćemo uskoro primijeniti počevši od operativne i jednostavne razmjene studenata, zaposlenih u administraciji, posjete gospodarstvenika i naravno pokretanje inicijativa koje su vezane na turizam. Razgovarali smo o festivalu studenata i studentica kazališnih akademija, a stup same organizacije bila bi upravo akademija Saône-et-Loire – rekao je župan Radimir Čačić.

Zahvalivši se na srdačnome prijemu, predsjednik departmana Saône-et-Loire André Accary je izrazio zadovoljstvo ovom posjetom te je naznačio kako je ugodno iznenađeni onime što se radi i provodi u našoj Županiji.

- Naše dvije regije imaju mnogo dodirnih točaka od poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva i gospodarstva i htio sam aktivno sudjelovati u razgovorima o jačanju naše zajedničke suradnje. Vrlo sam zadovoljan konstruktivnim razgovorima koji su danas obavljeni i možemo krenuti u vrlo bogatu suradnju našeg departmana i Varaždinske županije – rekao je predsjednik departmana Accary.

Prijemu su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović, te pročelnici Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc.Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek, zamjenik direktora AZRA-e Krunoslav Blaži i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini koji su održali kratke prezentacije predstavivši resore kojima se bave.

Uz predsjednika departmana Andréa Accarya u izaslanstvu tog departmana bili su i prvi potpredsjednik za teritorijalni razvoj i cestovnu infrastrukturu Sébastien Martin, zamjenik za europska pitanja Arnaud Danjean, Guy Vignola, iz opća uprave za poslove departmana, šef misije za koordinaciju transverzalnih funkcija te predstavnici Veleposlanstva Republike Francuske u Republici Hrvatskoj Guillaume Colin i Delphine Dufoix.

Napomenimo, Francuski departmani su upravne jedinice u Francuskoj. Ova zemlja ima ukupno 100 departmana od kojih su četiri u prekomorskom dijelu Francuske. Departmani se dijele na 342 okruga.

Inače, departman Saône-et-Loire se nalazi u južnom dijelu pokrajine Burgundija, ima malo više od 550 tisuća stanovnika, a glavni grad je Mâcon. U departmanu je razvijeno vinogradarstvo, njihova zaštićena marka i njihov brand vina je Chardonnay, a posebno je naglašena poljoprivreda. Naime, taj departman poznat je i specifičnoj i zaštićenoj vrsti goveda, a za usporedbu samo taj departman ima tri puta više goveda nego cijela Republika Hrvatska. Razvijeno je i podrumarstvo te stočarstvo, zatim mnoge obitelji se bave uzgojem pšenice, prosa, krumpira, repe, a razvijena je i kemijska industrija; proizvodnja električne opreme i motocikla. Također, imaju i street festival koji je jedan od najvećih uličnih festivala, kao i akademska dramska akademija.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici

Prijavite se na naš Newsletter