Novinari u vinogradu

Novinari u vinogradu

Typography

Tri tima, natjecateljski adrenalin, zvuci tamburaša u pozadini primamljivi mirisi prave slavonske trpeze – tako je bilo na berbi grožđa Feravina u Feričancima koja je ove godine počela ranije nego ikada do sada.

Berba 2018. bila je, doduše i malo posebnija od dosadašnjih, jer je sve bilo u znaku novih zvijezda Feravina, pjenušavih vina Grasecco (od sto posto graševine) i Francesca (od sto posto frankovke), proizvedenih u novim punionicama, charmat metodom.

Prije nego što su zasukali rukave i uzeli kante i škare za berbu, ekipe novinara, distributera i, naravno, domaćina, novim su pjenušavim vinima nazdravili za dobru fermentaciju, slad i aromu grožđa koje se na Goveđoj glavi, još uvijek bere ručno. I upravo je u tome najveća čar, jer vrhunske kapljice nastaju iz plodova ovog vinogorja.

Fericanci3

„Unatoč klimatološki iznimno zahtjevnoj godini prinosi su iznad očekivanih, zdravstveno stanje grožđa i cjelokupnih nasada je izvrsno, a zbog kontroliranih agrotehničkih zahvata poput defolijacije i prorjeđivanja grozdova, izvedenih u pravo vrijeme na odabranim položajima, kvaliteta je također iznimna“, kaže Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva u Feravinu te dodaje kako je suhi i vrući kolovoz izvukao maksimum iz grožđa. Sve su to vrlo važni preduvjeti za još jednu sjajnu vinogradarsku godinu koja će dati odlična vina.

Berba je tradicionalno započela rajnskim rizlingom i zweigeltom, a nakon toga bere se graševina. Do kraja rujna treba obrati još bijeli pinot, chardonnay frankovku, syrah, crni pinot, merlot, cabernet sauvignon. Od ukupno 160 hektara vinograda, 130 hektara je rodnih, a na njima će ove godine ručno brati stotinjak berača. Upravo je ručno branje specifičnost Feravina i to je jedina veća vinarija u Hrvatskoj koja u berbi ne koristi strojeve.

Feričanačka berba grožđa sastavni je dio turističke ponude Feravina. U njoj će se ove godine od 3. do 26. rujna moći okušati svi koji traže drugačiji način odmora, koji vole vrhunska vina i koji su gurmani ili su u potrazi za atraktivnim team building programima. Nakon natjecateljskog dijela berbe u okruženju prekrasnih slavonskih šuma, druženje se nastavlja u Vincilirskoj kući ugostiteljskom objektu na obroncima Krndije. Feravino gostima nudi mogućnost obilaska vinarije i Starog podruma iz 1804. uz stručnu pratnju enologa, školu za vinoljupce, obilazak vinograda i vinske ceste.

Prijavite se na naš Newsletter