Predstavljanje nove berbe vina Medea Punta Greca

Medea Krstačić Marko & Vivat Fina Vina Ivančić Boris (suhiucasi)

Typography

Medea vina i Vivat fina vina organizirali su prvo kušanje nove berbe vina Medea Punta Greca.

Pored nove berbe Punta Grece kušalo se i aperitivni Medea pjenušac te Medea Montiron Malvazija. Predstavljanje je vodio enolog vinarije, Marko Krstačić.

Pjenušac Medea brut napravljen je od Malvazije po charmat metodi (odležavanje u tanku) sa osam grama šećera i 11,5 posto alkohola. Montiron je Malvazija hibrid je svježe i odležane Malvazije. Dolazi iz vinograda starog 36 godina. Grožđe se bere dosta kasno, potkraj rujna s prinosom po trsu od 1,5 kg. Maceracija je 15 sati na hladno, a nakon toga osam posto odlazi u drvenu bačvu, a ostalo u inox. Godišnje se puni 12 tisuća boca, a ove godine napunjeno je 14 tisuća.

Punta Greca berba 2015. limitirana je i ručno njegovana serija od 8.043 butelja Merlota. Rt Punta Grkova na poluotoku Marlera najjužniji je vinograd Istre. Površina vinograda je 3,4 hektara, a broj loza 25.400. Tlo je crvenica i pijesak sa znatnim udjelom gline. Vinograd je blizu mora i izložen je vjetrovima s obje strane. Loze su niske zbog bure zbog koje je napravljen i burobran. Bere se sredinom rujna uz prinos od jednog kilograma po trsu. Maceracija je 14 dana onda odlazi u inox, pa zatim nakon dva pretoka u drvo. Dozrijevanje je dvije godine i nakon blendiranja tri mjeseca odlazi u bocu. 

Prijavite se na naš Newsletter