Četvrti varaždinski ulični obrtnički sajam održat će se u baroknoj jezgri u subotu 29. travnja

Typography

Pedesetak štandova biti će raspoređeno po varaždinskim gradskim ulicama na još jednom Obrtničkom uličnom sajmu koji u subotu, 29. travnja, organizira Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, uz potporu Grada Varaždina. Tom, četvrtom po redu, sajamskom priredbom varaždinski obrtnici ujedno obilježavaju 113. obljetnicu organiziranog obrtništva u gradu i 110. obljetnicu posvete svog obrtničkog barjaka.

Prema najavama predsjednika udruge Borisa Kosa, te tajnice Biserke Keliš i Nade Bengeri iz Odjela za turizam Grada Varaždina ovogodišnji će sajam osim varaždinskih okupiti i nekoliko obrtnika iz Istre, Slavonije i Dalmacije. Štandovi će biti raspoređeni na Trga kralja Tomislava, u Pavlinskoj i Gundulićevoj ulici i na Trgu slobode, a obrtnicima će štandove ukrasiti izlošci Oldtimer kluba Varaždin 2.

Ove godine obrtnički sajam će zbog atraktivnog popratnog programa osim za promociju obrtnika poslužiti i za oživljavanje stare gradske jezgre iz koje su kao i u mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, obrtnici mahom preselili u trgovačke centre ili su zbog krize i gospodarske politike zauvijek zatvorili svoje poslovne prostore.

Predsjednik udruge B. Kos naglasio je da je u varaždinskom obrtništvu situacija nešto bolja te da su nedavno čak otvorena dva nova obrta, pa Udruga danas broji 1111 obrtnika. Kao i uvijek do sad obrtnici su spremni i pomagati drugima pa će u okviru sajma podržati akciju udruge Veliko srce malom srcu koja će na jednom od štandova prikupljati sredstva za nabavku 24-satnog holtera za Odjel dječje kardiologije, Opće bolnice u Varaždinu.

Sajam se održava od 9 do 18 sati, a počinje u dvorištu Obrtničkoga doma u 8,30 sati, gdje će ekipe obrtničkih udruga iz Ivanca, Ludbrega, Novog Marofa, Varaždina te nekoliko ugostitelja kuhati gulaš u kotlićima, a po prvi puta ocjenjivat će se umijeće izrade zagorskih štrukla.

Protokolarni dio obilježavanja dvije obljetnica održat će se u 11 sati. Obilježit će se sa svečanom sjednicom Skupštine obrtničkog udruženja Varaždin, na kojoj će 53 obrtnika primiti priznanja za svoj rad.

Na Trgu kralja Tomislava održavat će se i prigodni glazbeni program. U 10 sati nastupa grupa Timeless, a u 12 sati skupina Sidonija Udruge potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke. U 12,30 sati nastupit će i Pjevački zbor Varaždinskog obrtničkog društva, a program završava nastupom folklorne i tamburaške sekcije Varaždinskog centra tradicijske kulture.

Na Korzu:

od 10-12 sati nastupit će varaždinska Timeless grupa
od12-12,30 plesna skupina Sidonija iz udruge Podkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke
od12,30-13 Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo
od13-14 sati nastupa Centar tradicijske kulture Varaždin sa svojim plesnim i glazbenim programom. 

Prijavite se na naš Newsletter