Sveti Petar u Šumi: Otvoren sajam "S klobasicom u Europu"

Turistička zajednica središnje Istre

Typography

Peti međunarodni sajam "S klobasicom u Europu", koji je okupio stotinjak izlagača i proizvođača suhomesnatih proizvoda iz cijele Hrvatske, svečano je otvoren u subotu u Svetom Petru u Šumi nedaleko od Pazina.

U ime premijera Andreja Plenkovića i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je čestitao Općini na viziji, ideji te promociji i prodaji hrvatskih poljoprivrednih proizvoda koji, kako je istaknuo, zaslužuju svoje mjesto na svjetskom tržištu.

Resorno ministarstvo, rekao je, priprema zakonodavni okvir kako bi hrvatski poljoprivredni proizvodi postali dostupniji prehrani u našim javim ustanovama. "Istodobno Ministarstvo radi na zaštiti autohtonih proizvoda kako bi postali prepoznatljivi na tržištu," kazao je Majdak.

Među važnijima je svakako, dodao je, zakon o poljoprivrednom zemljištu koji treba "omogućiti onima koji žele obrađivati zemlju da zemlju i obrađuju, a novi zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pomoći će im promovirati proizvode na manifestaciji poput ove".

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Anton Kliman podsjetio je kako bez suradnje turizma i ovakvih manifestacija neće biti dobrih rezultata. Posebno je istaknuo projekt Hrvatski doručak, kroz koji se u turizmu plasiraju hrvatski kvalitetni poljoprivredni proizvodi.

"Ovaj je projekt važan i za promociju naših proizvoda, ali i spajanje 'zelene' i 'plave' Hrvatske. Stoga smatram da će Sabor donositi kvalitetne zakone kako bi seljaci svoje proizvode plasirati kroz turizam," poručio je Kliman.

U ime Udruge kobasičara i salamera srednje i istočne Europe, njezin predsjednik Dubravko Vidić naglasio je kako ovakvi sajmovi pokazuju što sve majstori kobasičari mogu proizvesti.

U sklopu sajma prvi je put, u suradnji Turističke zajednice središnje Istre i Etnografskog muzeja Istre, organiziran "Istarski doručak", na kojem su se nudili marmelade, razni namazi, med, sir, mliječni proizvodi, fritaja s kobasicama i pršut.

S klobasicom u Europu 2

Prijavite se na naš Newsletter