Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu EP-a posjet Hrvatskoj počelo razgovorom s mljekarima

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta u posjetu Hrvatskoj

Typography

Izaslanstvo Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta svoj je prvi službeni posjet Hrvatskoj započelo u utorak obilaskom OPG-a Darka Grgata u Lužanu u Zagrebu i razgovorom s predstavnicima hrvatskih proizvođača mlijeka i stručnom zajednicom u kojem je upozorili na nepovoljan položaj mljekarstva u Hrvatskoj.

 Izaslanstvo Odbora Europskog paralmenta boravi u radnom posjetu Hrvatskoj od 19. do 21. rujna na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir istaknula je kako najveći udio poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj nose mala obiteljska gospodarstva, pa tako i u sektoru govedarstva koje čini najvažniji dio stočarstva u Hrvatskoj.

 "Od kada sam postala zastupnica u Europskom parlamentu, upozoravam na negativne trendove u tom sektoru - od smanjenja broja goveda i proizvodnje mlijeka, pada njegove cijene do povećanja uvoza, a ako se takvi trendovi nastave, dovest će se u pitanje opstanak govedarskog sektora u Hrvatskoj“, rekla je Petir.

Petir se osvrnula na otkupnu cijena mlijeka koja danas iznosi svega oko 30 eurocenti, dok je broj isporučitelja mlijeka u protekle 4 godine pao za  gotovo 60 posto.

„Otkup je u posljednjih pet godina smanjen za petinu, a prošle je godine uvezeno čak 281 posto više mlijeka negoli u 2012. Jasno je da je ovdje riječ o nelojalnoj konkurenciji i nepoštenoj trgovačkoj praksi, a ne samo o poremećaju na tržištu“, rekla je Petir i ustvrdila kako „postoji i opravdana sumnja da pojedine države članice imaju i skrivene subvencije kako bi se riješile svojih viškova mlijeka“.

Petir je izrazila nadu da će Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse pripomoći suzbijanju nepravilnosti na tržištu, no smatra kako je svakako nužno pojačati kontrole mlijeka iz uvoza i utvrditi odgovara li ono kvalitetom propisanim standardima.

"Bez uvođenja interventne otkupne cijene mlijeka, kao i definiranja maloprodajne cijene ispod koje se mlijeko ne bi smjelo naći u prodaji, teško je za očekivati da će doći do stabilizacije sektora“, zaključila je Petir.

Načelnica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore Božica Marković stanje u sektoru mljekarstva ocijenila je "alarmantnim". izatražila ravnopravan položaj po pitanju proizvodnje. "Podržavamo reguliranje nepoštene trgovačke prakse na razini EU-a jer smo često smo imali urušavanje cijene dumping što se odrazilo na cijeli sektor“, rekla je Marković.

U raspravi u kojoj su sudjelovali i predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Davor Blažić, voditelj centra Simentalac Miroslav Kovač, direktor udruženja "Croatiastočar" Branko Bobetić, predsjednik organizacije udruga mljekara „Draga-Sava“ Željko Turčić i Samir Kalit sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu ukazano je na probleme mljekarstva u Hrvatskoj i neodgovarajuće državne politike države.

Domaćin Darko Grgat je odnos države prema proizvođačima mlijeka radi niskih otkupnih cijena ocijenio je maćehinskim i napomenuo kako kao srednji proizvođač puno teže dolazi do sredstava iz europskih fondova. On smatra kako EU svojom Uredbom o potporama male vrijednosti koči proizvođače, jer je to premalo za njihov daljnji razvoj.

Nakon što su se upoznali sa stanjem u sektoru mljekarstva u raspravu su se uključili i zastupnici u Europskom parlamentu.

Član Kluba Europske pučke stranke Albert Dess osvrnuo se na svoje iskustvo u proizvodnji mlijeka s obzirom na to da je dugogodišnji član zadruge te je rekao kako smatra da u Hrvatskoj nedostaju snažne zadruge koje su u vlasništvu mljekara. „Hrvatska se ne bi trebala ugledati u Bavarsku, već u južni Tirol u kojem postoje snažne strukture“, rekao je Dess. 

Slovenski zastupnik (EPP) Franc Bogovič iznio je slovenska iskustva kazavši kako je važno da organizacije i proizvođači vrše pritisak. „U Sloveniji nema pada u proizvodnji mlijeka jer smo dosta ulagali u obiteljska gospodarstava i proizvodnju“. Kao Hrvatsku prednost vidi turizam za koji smatra da bi ga trebalo bolje iskoristiti. 

Marc Tarabella (S&D) iskazao je žaljenje za kvotama rekavši kako je Europa time propustila primjenjivati mehanizam za regulaciju. "Mlijeko s Novog Zelanda ne pripada na europsko tržište. Naša je greška što ne štitimo naše tržište. Kanađani primjerice imaju svoju cijenu i ne dopuštaju uvoz mlijeka. Uvoze sir, no mlijeko ne“, rekao je belgijski zastupnik Tarabella.

Izaslanik Grada Zagreba Emil Tuk zahvalio je zastupnici Petir i izaslanstvu što su posjetili gospodarstvenike s područja Grada Zagreba.

Prijavite se na naš Newsletter