3.maj pred kolapsom: Posudili pola milijarde Uljaniku, a sada ih Uljanik ne smije vratiti!

3.maj pred kolapsom

Typography

Nakon što je Vladinim jamstvom od 96 milijuna eura kratkotrajno pogašen požar u Uljaniku, nova kriza buknula je u 3.maju koji je od 2013. godine dio Uljanik holdinga.

Svojedobno je takav aranžman dočekan kao slamka spasa riječkog škvera ali sada mu zbog njega prijeti gašenje.

Naime, ‘Treći maj’ iskazuje papirnatu minimalnu dobit za prošlu godinu, posla ima ali se ne može odraditi jer nema novca za nabavku materijala. Rezultat je to pozajmice društvima unutar Uljanik Grupe u iznosima većim od pola milijarde kuna živog novca koji se sada nemaju odakle vratiti. Za takvo stanje najodgovornije su uprave riječkog škvera koje nisu štitile interese tvrtke koju su vodile nego su spašavali ostatak Uljanik grupe. Brodogradilište 3.maj je postalo žrtva dubioza u pulskom škveru, a da bi stvar bila gora vodi se kao da je uspješno zaključilo svoje restrukturiranje.

Sanacijski kredit Uljanika ne smije završiti u Rijeci!

Odgovorni u Ministarstvu gospodarstva istovremeno inzistiraju na tome da nijedan euro od sanacijskog kredita ne smije biti transferiran prema Rijeci jer je kredit Bruxelles formalno odobrio Uljanik brodogradilištu, a ne Uljanik holdingu!

Činjenica je i da je Uljanik bio taj koji je pružio ruku ‘3. maju’ kada mu je 2013. godine prijetilo zatvaranje. Međutim, u ovom trenutku riječkom škveru prijeti kolaps, ne zbog vlastitog lošeg poslovanja, nego zbog povezanosti sa Uljanik grupom. Toga bi trebali biti svjesni i u Vladi od koje se očekuje što hitnije rješenje prije nego li bude kasno.

Preneseno s: Rijekadanas.com

Prijavite se na naš Newsletter