Tvrtka Mi-Plast d.o.o. partner je u znanstveno-biotehnološkom EU projektu BIO-QED iz programa FP7

Filip Miketa

Typography

Tvrtka Mi-plast d.o.o. iz Rijeke, aktivna u industriji recikliranja i proizvodnji plastičnih proizvoda sudjeluje u EU projektu BIO-QED zajedno s europskim ključnim igračima iz industrije bio polimera.

 Ukupna vrijednost Ugovora o financiranju projekta BIO-QED iznosi 11.128.116 EURA. Bespovratno financiranje FP7 sredstvima na razini je od 50 posto odnosno 6.365.65,00 EUR. Otvaranje novih industrijskih ruta za proizvodnju važnih kemikalija iz obnovljivih izvora, a ne tradicionalnih petrokemijskih izvora: ovo je, u sažetku, cilj projekta BIO-QED, koji je financiran od strane Europske unije u okviru Sedmog okvirnog programa (FP7), koji uključuje 10 partnera iz 6 europskih zemalja (Italija, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Hrvatska i Španjolska).

Projekt, koji će trajati 4 godine, službeno je pokrenut u siječnju 2014. Vodeći partner u Bio- QED konzorciju je talijanska tvrtka Novamont, vodeća tvrtka u razvoju i proizvodnji materijala i bio kemikalija kroz objedinjavanje kemije,okoliša i poljoprivrede.

Ostali partneri u projektu su vodeće europske tvrtke i istraživački centri iz industrije: Institut Fraunhofer, Nova Insitut, Cargill, Lubrizol, Rina Group, TNO, Patentopolis i Mater-Biotech. Projekt BIO-QED se savršeno uklapa u strategiju Bio ekonomije EU-a, koja je namijenjena vođenju europskog gospodarskog sustava prema širem i održivom korištenju resursa, usklađujući zahtjeve poljoprivrede i sigurnost hrane uz održivo korištenje obnovljivih izvora za industrijske svrhe. Više informacija dostupno je na web stranici projekta: www.bio-qed.eu kao i na web stranicama tvrtke: www.mi-plast.eu.

Prijavite se na naš Newsletter