Skupština HT-a - dividenda 6 kuna po dionici

Typography

Glavna skupština HT-a odlučila je u utorak da se dioničarima isplati dividenda u iznosu od šest kuna po dionici, odnosno za dividendu će se isplatiti ukupno 491,3 milijuna kuna, objavljeno je iz HT-a.

HT je prošle godine ostvario neto dobit od 908,8 milijuna kuna, a skupština je odlučila da će se veći dio te dobiti odnosno 491,3 milijuna kuna upotrijebiti za isplatu dividende, dok će se 417,5 milijuna kuna raspodijeliti u zadržanu dobit.

Dioničari HT-a tako će dobiti dividendu u iznosu od šest kuna po dionici isti, što je isto kao i za prethodnu godinu.

Dividenda će se isplatiti svim dioničarima upisanim u depozitariju Središnjeg klirinško depozitarog društva (SKDD) na dan 10. svibnja, a tražbina za isplatu dividende dospijeva 22. svibnja.

Većinski vlasnik HT-a s 51 posto dionica je Deutsche Telekom, koji će na ime dividende tako dobiti oko 250,6 milijuna kuna.

Država putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) u HT-u ima 2,88 posto dionica te će joj za dividendu biti isplaćeno 14,15 milijuna kuna.

Skupština HT-a danas je odlučila i da se statut te tvrtke dopuni s nekoliko novih djelatnosti - savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem; administrativne djelatnosti; usluge vezane uz poslove kreditiranja: prikupljanje podataka, izrada analiza i davanje informacija o kreditnoj sposobnosti pravnih i fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost; posredovanje pri sklapanju poslova na novčanom tržištu; savjetovanje pravnih osoba glede strukture kapitala, poslovne strategije i sličnih pitanja te pružanje usluga koje se odnose na poslovna spajanja i stjecanje dionica i poslovnih udjela u drugim društvima.

Kako su još u pozivu za glavnu skupštinu objasnili iz HT-a, dopunu predmeta poslovanja predložena je "zbog potrebe pružanja usluga savjetovanja i stručne podrške poslovanju drugim članicama HT Grupe i društvima DT Grupe u sklopu Pan IP projekta, u područjima u kojima HT ima potrebne resurse i raspolaže stručnjacima".

U tom su kontekstu navedena područja administrativne podrške, upravljanja nekretninama, usluga za ljudske resurse i financijskih usluga.

"Pan IP projekt je usmjeren na stvaranje jedinstvene Pan-Europske platforme za proizvodnju usluga i produkcijskog okruženja. U tu svrhu društvo Deutsche Telekom Europe Holding GmbH je osnovalo društvo kćer u Hrvatskoj, Deutsche Telekom Pan-Net Croatia d.o.o., kompaniju koja izgrađuje produkcijske platforme na centraliziranoj virtualnoj arhitekturi, a koja će se pritom služiti gore navedenim uslugama poslovne podrške koje pruža HT", obrazložili su iz HT-a u pozivu za skupštinu.

Skupština HT-a izabrala je i dva nova člana Nadzornog odbora - Eve Somorjai-Tamassy te Jonathana Richarda Talbota, koji je na današnjoj sjednici tog tijela izabran i za predsjednika Nadzornog odbora.

Talbot je trenutno na položaju starijeg potpredsjednika za strategiju, Europa, u Deutsche Telekomu, gdje je odgovoran za razvoj i provedbu strategije za područje Europe i uvođenje promjena uključujući ključne programe, razvoj budućih proizvoda i korporativna spajanja i pripajanja.

Prijavite se na naš Newsletter