Petrajski kurenti predstavili pokladne maske i zvonjavom tjerali zimu

Petrajski kurenti predstavili pokladne maske i zvonjavom tjerali zimu

Typography

Članovi Udruge Petrajski kurenti posjetili su 5. ožujka, na Fašnik, Županijsku palaču gdje su u atriju predstavili svoje atraktivne pokladne maske i običaje.

Kurenti prema predaji svojom zvonjavom i plesom tjeraju zle duhove i zimu, a ljudima donose dobro i sreću. Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin pozdravio je kurente te je tom prigodom naglasio kako je lijepo da se jedna skupina ljudi organizirala i da na jedan zanimljiv i atraktivan način daje doprinos kulturnom te društvenom životu svoje općine.

- Kurenti čuvaju lijepe fašničke običaje i tradiciju ovoga kraja te su i svojevrsna atrakcija, poglavito kada nastupaju van Općine Petrijanec, ali i Varaždinske županije – rekao je zamjenik župana Vugrin te dodao kako Županija podržava rad i aktivnosti same Udruge.

Predsjednik Udruge Miljenko Leskovar zahvalio se zamjeniku župana na dobrodošlici te naznačio kako udruga broji 34 člana, a sama ideja je potekla još šezdesetih godina prošloga stoljeća i to inicijativom i zalaganjem tadašnjih učiteljica koje su radile u Osnovnoj školi u Petrijancu. 

Prijavite se na naš Newsletter