Izbornik

Matična mliječ - zdravlje iz prirode

Typography

Matična mliječ je najvrjedniji pčelinji proizvod koji se stoljećima upotrebljava za povećanje energije i otpornosti organizma te očuvanje zdravlja i vitalnosti. Vjeruje se da pridonosi zdravlju i dugovječnosti te da pomaže u liječenju većine zdravstvenih tegoba.

Zašto je matična mliječ tako posebna?

Matična mliječ nastaje kao proizvod lučenja posebnih žlijezda mladih pčela radilica kojom one hrane maticu i ličinke. Hranjenje se obavlja s tek izlučenom matičnom mliječi tako da je i prikupljanje moguće isključivo u periodu uzgoja, kada se ličinkama određenim da postanu matice daju velike količine matične mliječi. Matice mogu nastati iz svih jajašca, ali se razvijaju samo iz onih ličinki koje se hrane matičnom mliječi. Neuobičajeno visoka plodnost i dugi životni vijek matice, hranjene isključivo matičnom mliječi, potaknule su vjerovanje da ona slične učinke može proizvesti i na čovjeka.

Što sve sadrži matična mliječ?

Matična mliječ ima visoku nutritivnu vrijednost i biološku aktivnost. Njezin specifični sastav i složenost nije moguće imitirati industrijskom proizvodnjom. Ona sadrži gotovo sve elemente potrebne za rast, razvoji i normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Sastoji se od različitih vrsta bjelančevina, aminokiselina (sadrži sve aminokiseline esencijalne za čovjeka), masti i slobodnih masnih kiselina, ugljikohidrata, minerala (kalij, kalcij, natrij, magnezij, cink, željezo, bakar, mangan), vitamina (B1, B2, B6, C,E, niacin, pantotenska kiselina, biotin, inozitol i folna kiselina). Sadrži i neurotransmitore acetilkolin i kolin, spolne hormone estradiol, testosteron i progesteron, te brojne druge spojeve.

Karakteristična supstanca prisutna u svakoj matičnoj mliječi je E-10-hidroksidec-2-enska kiselina(10-HDA), koje obično ima 1,5 do 2%. Ona ima antibakterijska svojstva, utječe na proizvodnju kolagena, ima antioksidativno i antitumorsko djelovanje. Budući da 10-HDA do sada nije pronađena nigdje drugdje u prirodi, a ne proizvodi se ni sintetski, njezina količina se smatra indikatorom autentičnosti i kakvoće matične mliječi. Odnosno kvaliteta matične mliječi ovisi o količini 10-HDA koja je prisutna u njoj.

Kako djeluje matična mliječ?

Brojni farmakološki učinci pripisuju se matičnoj mliječi, a mnogi od njih su i znanstveno potvrđeni.

• Antibakterijska aktivnost - povezuje se s nekoliko biološki aktivnih sastavnica među kojima su najvažnije peptid rojalizin i nezasićena masna kiselina E-10-hidroksidec-2-enska kiselina.
• Antialergijsko djelovanje – može zaštititi od alergije ili ublažiti alergijske simptome
• Blagi estrogeni učinak – važan je zbog njezinog mogućeg utjecaja na sprječavanje osteoporoze ili njezino ublažavanje. Djelovanje na reproduktivnu sposobnost do sada je dokazano jedino na životinjama.
• Snižavanje krvnog tlaka – antihipertenzivna aktivnost povezuje se s trans-2-oktenoičnom kiselinom i 10-HDA
• Djelovanje na živčani sustav – djeluje regenerativno na živčane stanice, njezina dugotrajna uporaba povećava sposobnost učenja i pamćenja, te jedini je prirodni izvor acetilkolina.
• Imunomodulirajući učinak – utječe na proizvodnju antitijela i povećanje broja stanica imunološkog sustava.
• Antitumorska aktivnost – pripisuje se djelovanju 10-HDA

Kako se upotrebljava matična mliječ?

Matična mliječ upotrebljava se kao dodatak prehrani, sastojak hrane i sastojak kozmetičkih pripravaka. Najčešće se koristi za povećanje energije, jačanje imuniteta, poboljšanje pamćenja, protuupalno, antibiotičko i antivirusno djelovanje, te za njegu i pomlađivanje kože.

Najpouzdaniji oblik za primjenu je liofilizirana matična mliječ u kojoj je samo 5% vode stoga je stabilan proizvod. Preporučene dnevne doze su 250-500 mg na dan za održavanje dobrog zdravlja, te 500-1000 mg na dan kao pomoć u olakšavanju raznih zdravstvenih tegoba.

Iako se znanstveno ne može potvrditi univerzalno djelovanje matične mliječi na zdravlje čovjeka, dugogodišnje iskustvo i rezultati istraživanja, ipak potvrđuju njezinu veliku ulogu u očuvanju zdravlja.

Potražite proizvode s matičnom mliječi na ljekarnaonline.hr:

http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/?search_q=royale
http://ljekarnaonline.hr/proizvodi/?search_q=mati%C4%8Dna

Opširnije o tvrtki / instituciji na povezniciOpširnije o tvrtki / instituciji na povezniciOpširnije o tvrtki / instituciji na poveznici