Izbornik

Najdraži suvenir: Znate li čemu služi ogledalce na licitarskom srcu

Licitar.hr - Najdraži suvenir: Znate li čemu služi ogledalce na licitarskom srcu

Typography

Priču o ovom hrvatskom suveniru najbolje znaju medičari iz Marije Bistrice.

Običaj darivanja licitara, kojim mladić djevojci iskazuje svoju privrženost i ljubav, duboko je ukorijenjen u hrvatskoj kulturi, jednako kao i ukrašavanje božićnog drvca sitnim licitarima. Zahvaljujući velikom umijeću te svojstvenom načinu oslikavanja koje su hrvatski obrtnici prenosili i razvijali s generacije na generaciju, licitar je danas postao jedan od nacionalnih simbola te predstavlja autohtoni hrvatskih tradicijski suvenir.

No znate li kakvo se značenje krije iza licitara? Priču o ovom hrvatskom suveniru najbolje znaju medičari iz Marije Bistrice koji su ju otkrili gospođi Alki, članici Facebook grupe “Zagrebački špigl”.

“Licitar je medni kolač poznat u srednjoj Europi od 15. stoljeća. U Njemačkoj i Austriji zovu ga – lebzelter - odakle u Hrvatskoj naziv – licitar. U Hrvatskoj pripreman na poseban način od 18. stoljeća. Dugu priču o licitaru, ispričali su mi medičari u Mariji Bistrici gdje se proizvodi skoro više od 2 stoljeća, no zasigurno da je put proizvodnje smješten i u druge krajeve Hrvatske.

Hrvatski licitar je obilježen crvenom glazurom, ukrašen bogatstvom raznobojnih šara, raznih oblika – srce najčešći oblik, bebice, vjenčići ,trešnje, potkove… No, ono što je važno u značenju licitarskog srca je njegova emotivna potka. To je ukras, kojim se daruje ljubav u različitoj lepezi ljubavnog značenja. Darovati licitarsko srce, znači pokloniti toj osobi i svoje srce u velikoj lepezi ljubavnih osjećaja.

I još nešto - zrcalo na licitarskom srcu ima simbolično značenje. Kada momak djevojci daruje licitarsko srce u znak ljubavi, stane iza nje, kako bi ga ona vidjela u ogledalu. Lik kojeg vidi ogledalu, pogled je u njega – znači – to je onaj pravi za nju. No, kao i svaki pogled u ogledalo znači - spoznaj samoga sebe.” objasnila je gospođa Alenka.

Predlažemo da ljubav iskazujete upravo ovim jedinstvenim srcem čije umijeće stvaranja naši obrtnici već stoljećima prenose s koljena na koljeno.

Nikol Boljfetić/Zagreb.info