Izbornik

Buna

Buna

Typography

U subotu 10. veljače u 15 sati pobunit će se seljaci u Hrvatskom zagorju.

Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen na Seljačku bunu 1573. godine. Povijesnu bitku kod Stubice prije deset godina rekonstruirala je udruga Vitezova Zlatnog Kaleža. Deseta jubilarna bitka donosi i puno iznenađenja, što od same bitke koja će biti opremljena pravim autentičnim oružjem iz toga doba, još većim brojem statista, njih oko 300-tinjak iz hrvatskih i nekih europskih udruga, te dosad najvećim Buna partijem.

Bitku​ kod Stubice kao i do sada vodit će vođa pobunjenih seljaka i kmetova Matija Gubec a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle sa dimnim efektima. Pregršt oružja iz tog doba helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja, ukrstit će se u dosad neviđenoj bitki.

​Cjelodnevni program počinje već od 11 sati s kulturno -umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata i kušati domaće specijaliteta i dobru kapljicu.
Nakon bitke posjetitelje zabavljat će Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.

I ove godine Grad Zagreb se pridružuje sa besplatnim linijama ZET-ovih autobusa,koji polaze od 10:​15 svaki sat i petnaest minuta sa Glavnog kolodvora u Zagrebu a organiziran je i prijevoz cugom Gupčevih puntara za 5 kuna koji polazi iz Zagreba u 10:15h a povratak je u 18:30 sati.