Izbornik

Hitna kontracepcija ulipristal acetatom (UA)

Dr. Martina Jerbić - Cecelja

Typography

Ulipristal acetat sprečava ili odgađa ovulaciju ovisno o vremenu u kojem je uzet.

To je nehormonska pilula koja može djelovati unutar 120 sati ( 5 dana) od nezaštičenog spolnog odnosa. Ukoliko se ovulacija već dogodila UA nema učinak na sprečavanje začeća. Stoga ona ne spada u abortivne već kontraceptivne metode regulacije plodnosti.

Iz dosadašnjeg iskustva primijetila sam da ženska populacija svih dobi i uzrasta jako malo zna kada se ovulacija zbiva tj.kada su tzv.plodni dani, a kada to nisu. Važno je istaknuti da ne moraju svi menstrualni ciklusi biti ovulatorni. Kako će onda žena, koja je imala nezaštićen spolni odnos, znati je li ona pred ovulaciju, ovulira li ona u vrijeme nezaštićenog odnosa, je li ona već imala ovulaciju ili nije li sporni menstruacijski ciklus možda bez ovulacije? Kako će na sva ta pitanja znati odgovoriti farmaceut koji mora ispuniti upitnik kako bi izdao “pilulu za dan poslije“ na zahtjev žene? Na to pitanje znati će odgovoriti jedino ginekolog nakon pregleda žene koja je imala nezaštićen snošaj i koja traži hitnu kontracepciju.

Naime, takva vrsta kontracepcije nije potrebna ukoliko ginekolog pregledom isključi mogući rizik trudnoće.
Jajna stanica je sposobna za oplodnju unutar 12-24 sata. Spermiji mogu preživjeti u tijelu žene i do 3 dana.

Sigurnost da UA spriječi ovulaciju, a time i moguću oplodnju je veća ukoliko se uzme što ranije od nezaštićenog spolnog odnosa. Tu pilulu ne smiju uzimati žene koje su preosjetljive na sastojke pilule ( laktoza hidrat, povidon K30,karmelozanatrij, magnezijev stearat ) ili koje su već trudne. Najčešće zabilježene nuspojave UA su glavobolja, mučnina , bolovi u trbuhu i bolna menstruacija. Nakon korištenja te tablete menstruacija obično malo kasni ili dođe na vrijeme.

Obzirom na veliko nepoznavanje događaja u vrijeme menstrualnog ciklusa i na laku dostupnost UA pilule za „dan poslije“, postoji rizik od nekontrolirane upotrebe takve metode kontracepcije što se nikako ne bi smjelo dozvoliti.
Predlažem slijedeće:
1.) Pregled ginekologa prije uzimanja UA pilule utvrdio bi rizik od trudnoće nakon nezaštićenog spolnog odnosa i time možda izbjegao uzimanje pilule , nepotrebne troškove i moguće nuspojave
2.) Ukoliko žena učestalo traži tzv. „pilulu za dan poslije“ , farmaceuti bi ju trebali uputiti na ginekološki pregled i savjetovanje
3.) Potrebno je educirati mlade osobe o spolnom ponašanju i mogućim rizicima neodgovornog spolnog ponašanja ( neželjene trudnoće, spolno prenosive bolesti, učestali pobačaji, psihičke posljedice i sl.)

(Piše: Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te seksualni savjetnik u edukaciji)

Bilješka o autoru: Dr. Martina Jerbić-Cecelja, specijalistica je ginekologije i opstetricije i obnaša ulogu Ravnateljice Poliklinike NANNA- poliklinike za ginekologiju i porodništvo te psihijatriju, ima 25 godina radnog staža i redovito se usavršava i usvaja nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti na polju ginekologije i porodništva.

Od 2016. godine pohađa edukaciju za seksualnog savjetnika pri Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju obzirom da je ta problematika usko vezana uz područje ginekologije kojom se bavi. Zanimljivost je da se dr. Jerbić-Cecelja prva od svih ginekologa u Hrvatskoj odvažila ozbiljno upustiti u savjetovanje i terapiju seksualnih poremećaja. Redovito piše novinske članke sa temama vezanim uz svoju struku te sudjeluje u edukaciji putem različitih medija.

Majka je troje studenata od kojih njena kćer ( 23g.) studira medicinu , sin ( 21g.) pravo i drugi sin ( 18,5 g.) ekonomiju.