Izbornik

Erektilni poremećaji

Dr. Martina Jerbić - Cecelja

Typography

Nastavljajući se na temu seksualnih poremećaja, ovaj put sam tekst odlučila posvetiti smetnjama koje se odnose na erektilne poremećaje kod muškaraca.

Iako oni rijetko o tome pričaju na kavama, rijetko o tome pričaju čak i sa partnericama, oni su dosta značajni u njihovom seksualnom životnom (ne)zadovoljstvu. I nimalo ne čudi da jedan ginekolog, poput mene ( koja sam prvi ginekolog-savjetnik za seksualne poremećaje žena i muškaraca u edukaciji, u Hrvatskoj), o tome treba voditi računa jer zdravlje i zadovoljstvo žene je direktno povezano sa zdravljem i zadovoljstvom njenog partnera/partnerice.

Razni faktori rizika utječu na erektilnu nesposobnost muškarca. To mogu biti: alkohol, pretilost, sjedalački način života bez aktivnosti, pušenje, povišena razina kolesterola u krvi, konzumiranje opojnih sredstava, a u zadnje vrijeme i pretjerana anksioznost te depresija kao i neki operativni zahvati poput zahvata na kralježnici.

Obzirom da je poremećaj erektilne sposobnosti usko povezan sa stanjem krvnih žila, to često može biti predskazatelj i nekih kardiovaskularnih bolesti poput srčanog ili moždanog udara. Stoga, kad netko primijeti poremećaj erekcije, predlažem da se,osim savjetniku za seksualne poremećaje, javi i liječniku obiteljske medicine radi obrade krvnožilnog sistema.

Definicija erektilnog poremećaja podrazumijeva činjenicu da se značajne poteškoće u postizanju i/ili održavanju kao i tvrdoće erekcije događaju u svim ili gotovo svim prilikama (75%-100%) seksualne aktivnosti. Da bi se postavila dijagnoza erektilnog poremećaja, simptomi moraju trajati najmanje 6 mjeseci te uzrokovati značajnu patnju kod osobe. Potrebno je isključiti bilo kakav psihički poremećaj, narušene međupartnerske odnose ili konzumiranje bilo kakve psihoaktivne tvari.

Takve smetnje mogu se dogoditi samo u nekim situacijama ( situacijske), u svim situacijama ( generalizirane), mogu biti cjeloživotne ili stečene te blage, umjerene i teške.

Kada se takav problem pojavi najbolje bi bilo posavjetovati se sa educiranim Savjetnikom za seksualne poremećaje kako bi se ustanovio stupanj poremećaja i započelo savjetovanje/liječenje. Često puta u savjetovanje uključujemo i partnericu. U dijagnostici nam mogu pomoći i neki laboratorijski nalazi poput razine masnoća i šećera u krvi te testosterona i ev. PSA.

Savjetovanje i liječenje ovisi o uzrocima no svakako je osobu potrebno educirati o svim značajkama takvog problem i uputiti ga u promjenu stila života pri čemu tjelesna aktivnost i smanjenje tjelesne težine imaju veliku ulogu. Postoji niz lijekova koje su javnosti poznate za postizanje erektilne sposobnosti, no oni se moraju uzimati strogo kontrolirano jer imaju i neke nuspojave koje ovise o stanju pojedinca. U terapiji erektilnih poremećaja koriste se i injekcije koje se injiciraju direktno u penis, penoskrotalni prstenovi, vakuumske pumpe i penisne proteze.

Važno je naglasiti da se takvi poremećaji uz adekvatno vođenje mogu uspješno riješiti na zadovoljstvo oba partnera, ali uz veliko povjerenje, strpljenje i suradljivost.

(Piše: Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te seksualni savjetnik u edukaciji)

Bilješka o autoru: Dr. Martina Jerbić-Cecelja, specijalistica je ginekologije i opstetricije i obnaša ulogu Ravnateljice Poliklinike NANNA- poliklinike za ginekologiju i porodništvo te psihijatriju, ima 25 godina radnog staža i redovito se usavršava i usvaja nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti na polju ginekologije i porodništva.

Od 2016.godine pohađa edukaciju za seksualnog savjetnika pri Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju obzirom da je ta problematika usko vezana uz područje ginekologije kojom se bavi. Zanimljivost je da se dr. Jerbić-Cecelja prva od svih ginekologa u Hrvatskoj odvažila ozbiljno upustiti u savjetovanje i terapiju seksualnih poremećaja. Redovito piše novinske članke sa temama vezanim uz svoju struku te sudjeluje u edukaciji putem različitih medija.

Majka je troje studenata od kojih njena kćer ( 23g.) studira medicinu , sin ( 21g.) pravo i drugi sin ( 18,5 g.) ekonomiju.