Izbornik

Poremećaji orgazma u žena

Dr. Martina Jerbić - Cecelja

Typography

Statistički , svaka peta žena ima poremećaj ili nemogućnost postizanja orgazma prilikom seksualnog odnosa.

Čak 10% žena prvi orgazam doživljava u trudnoći. O tome se , dakako, ne govori jer se takva situacija smatra “nenormalnom“, a takva žena je vrlo često zbog toga postiđena. No, učestalost tog poremećaja govori u prilog tome da se toj tematici svakako treba posvetiti pažnja. Najvažnija činjenica koja daje nadu u uspjeh da će žena moći postići orgazam jest postojanje jednog organa kojeg ima svaka žena , a koji nema niti jednu drugu funkciju osim postizanja zadovoljstva. Taj organ zovemo klitorisom.

Mnogi smatraju da postoji tzv. klitorisni i vaginalni orgazam . To je zabluda zbog koje se mnoge žene , uvjerene u to da ne mogu postići tzv „vaginalni orgazam“ ,osjećaju loše i neispunjeno te ne žele o tome govoriti s partnerom. U klitorisu postoji najmanje 8000 živčanih završetaka koji adekvatnom stimulacijom dovode do osjećaja zadovoljstva . Stoga je važan i položaj prilikom spolnog odnosa u kojem je stimulacija najbolja da izazove taj osjećaj kod žene.

Po definiciji, poremećaj orgazma predstavlja trajnu ili povremenu, djelomičnu ili potpunu nemogućnost postizanja orgazma nakon normalne faze uzbuđenja, uz adekvatnu stimulaciju i usredotočenost, bilo tijekom spolnog odnosa ili masturbacije.

Uzroci mogu biti organski i psihogeni/psihosocijalni, kulturološki i vjerski. Vjerojatnost je da će poteškoće u postizanju orgazma imati mlađe žene,trenutno neudate žene i žene nižeg socijalnog statusa.

U organske uzroke koji mogu utjecati na postizanje orgazma ubrajamo bolesti: dijabetes,multiplu sklerozu,ozljede leđne moždine te neke lijekove .
Psihogeni/psihosocijalni uzroci mogu biti neodgovarajuća stimulacija, strah od izvedbe,strah od trudnoće,poremećaj u komunikaciji među partnerima,negativni stavovi prema seksu,čvrsta religijska uvjerenja, strah od gubitka kontrole, traume,fizički umor, neispavanost, žene s malom djecom , potencirani stres i egzistencijalni problemi, neadekvatna stimulacija.

Uglavnom prevladavaju potonji, psihogenosocijalni uzroci nepostizanja orgazma. Stoga prilikom savjetovanja na tome i radimo.

Većina žena ima neki kompleks što se tiče njenog izgleda tako da je jako važno da partner / partnerica pokuša komplimentima umanjiti njen kompleks i zavođenjem uči u predigru .

Uspješnost liječenja poremećaja orgazma je prilično velika i iznosi 75-90 %.

Izuzetno je važno da žena preuzme odgovornost za svoje uzbuđenje, da nauči što ju uzbuđuje i da to u otvorenoj komunikaciji prenese svom partneru kako bi njihov odnos bio pun povjerenja i usklađenosti.

(Piše: Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te seksualni savjetnik u edukaciji)

Bilješka o autoru: Dr. Martina Jerbić-Cecelja, specijalistica je ginekologije i opstetricije i obnaša ulogu Ravnateljice Poliklinike NANNA- poliklinike za ginekologiju i porodništvo te psihijatriju, ima 25 godina radnog staža i redovito se usavršava i usvaja nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti na polju ginekologije i porodništva.

Od 2016.godine pohađa edukaciju za seksualnog savjetnika pri Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju obzirom da je ta problematika usko vezana uz područje ginekologije kojom se bavi. Zanimljivost je da se dr. Jerbić-Cecelja prva od svih ginekologa u Hrvatskoj odvažila ozbiljno upustiti u savjetovanje i terapiju seksualnih poremećaja. Redovito piše novinske članke sa temama vezanim uz svoju struku te sudjeluje u edukaciji putem različitih medija.

Majka je troje studenata od kojih njena kćer ( 23g.) studira medicinu , sin ( 21g.) pravo i drugi sin ( 18,5 g.) ekonomiju.