Izbornik

Seksualnost u trudnoći

Dr. Martina Jerbić - Cecelja

Typography

Vrlo često se misli da će vođenje ljubavi u trudnoći naškoditi nerođenom čedu.

To, naravno, nije točno. Dijete je intrauterino zaštićeno na nekoliko načina. Prvenstveno se to odnosi na debljinu stijenke maternice i trbušne stijenke, čvrstoću majčinog tkiva te plodnu vodu koja kontrolira sve vrste vibracija i pritisaka.

Promjene raspoloženja, strah povezan sa ishodom trudnoće, mučnina, povračanje i napetost u grudima, promijenjena slika o vlastitom tijelu i ostale promjene u trudnoći su snažni faktori koji utječu na seksualnost žena u trudnoći. Dodamo li tome činjenicu da se u primarnim ginekološkim ordinacijama obično ne razgovara o tom problemu i da postoje i muški faktori koji tome pridonose, seksualni život u trudnoći postaje tabu tema i izvor frustracija za par koji išćekuje svoje dijete.
Učestalost spolnih odnosa pada s trajanjem trudnoće najčešće zato jer se u zadnjem trimestru trudnoće smanjuju želja i uzbuđenje trudnice, pojačava bol, ali i strah od išćekivanja poroda.

Muškarci čije žene su trudne i očevi koji imaju malu djecu imaju manju razinu testosterona koji je glavni hormon seksualne želje i libida i kod muškarca i kod žena.

Kod 10-20% žena seksualna aktivnost postaje snažnija u trudnoći, dok kod 50-60% žena ista želja pada u trudnoći. Mnoge se žene smatraju manje atraktivnima što uvelike doprinosi padu interesa za spolne odnose u trudnoći. Ako tome nadodamo smanjen interes partnera i podržavanje ženinog lošeg dojma o sebi, tada u trudnoći takvog para neće biti nježnosti niti će spolnost biti na razini zadovoljavajućeg odnosa. Stav o spolnosti u trudnoći ovisi i o kulturološkim i vjerskim pogledima na život.

Stanja u kojima se ne preporuča seksualni odnos u trudnoći su: nerazjašnjiva krvarenja , otvorenost ušća maternice, prijevremeni porod u prethodnim trudnoćama i blizanačka trudnoća.

Da bi se smanjio strah od seksualnosti u trudnoći partner bi trebao davati trudnici pozitivne komentare u vezi njenog izgleda i pružiti joj potporu u stanjima promjene raspoloženja.

Partneri bi svoju seksualnu bliskost trebali riješiti dobrom komunikacijom punom razumijevanja i ljubavi. To bi na izvjestan način moglo unijeti i novu sliku obostranog povjerenja što može pozitivno utjecati i na budući odgoj djeteta.

(Piše: Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec.ginekologije i opstetricije te seksualni savjetnik u edukaciji)

Bilješka o autoru: Dr. Martina Jerbić-Cecelja, specijalistica je ginekologije i opstetricije i obnaša ulogu Ravnateljice Poliklinike NANNA- poliklinike za ginekologiju i porodništvo te psihijatriju, ima 25 godina radnog staža i redovito se usavršava i usvaja nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti na polju ginekologije i porodništva. Od 2016.godine pohađa edukaciju za seksualnog savjetnika pri Hrvatskom društvu za seksualnu terapiju obzirom da je ta problematika usko vezana uz područje ginekologije kojom se bavi. Zanimljivost je da se dr. Jerbić-Cecelja prva od svih ginekologa u Hrvatskoj odvažila ozbiljno upustiti u savjetovanje i terapiju seksualnih poremećaja. Redovito piše novinske članke sa temama vezanim uz svoju struku te sudjeluje u edukaciji putem različitih medija.

Majka je troje studenata od kojih njena kćer ( 23g.) studira medicinu , sin ( 21g.) pravo i drugi sin ( 18,5 g.) ekonomiju.