fallback

Srijeda u Muzeju: Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura

Erdut, 15. st.

Typography

Strukturne odrednice (materijal kamen i opeke). GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 24. listopad, 19 sati.

U sklopu Srijede u Muzeju, 24. listopada, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), održava se predavanje o srednjovjekovnoj fortifikacijskoj arhitekturi, na kojemu će se analizirati i prezentirati načini zidanja i primjene tehnike obrade građevinskih materijala, kamena i opeka, korištenih u izgradnji plemićkih gradova, utvrda i kaštela na području Slavonije i zapadnog Srijema. Predavanje je pripremio povjesničar umjetnosti i konzervator Ratko Ivanušec, na temelju svojih višegodišnjih terenskih istraživanja i analiza na tome području.

Srednjovjekovni plemićki gradovi, utvrde i drugi fortifikacijski sklopovi najugroženija su i najranjivija skupina naše graditeljske baštine. Danas su to uglavnom ruševni ostaci arhitektonskih cjelina građenih na našim prostorima u razdoblju od 13. do 16. stoljeća, za čiju je valorizaciju, uz morfološke i tipološke karakteristike, jedan od bitnih elemenata analiza gradivih materijala i načina zidanja. Srednjovjekovna fortifikacijska arhitektura određena je svojim vremenom, financijskom moći investitora, znanjem arhitekata graditelja i cehovskih majstora, a ponajprije i gradivim materijalima, kamenu, opeci ili drvetu, o čemu je ovisna i njezina postojanost.

Srijeda u Muzeju Bedemgrad kraj 13. početak 14

Bedemgrad, kraj 13., početak 14. st.

Svoja konzervatorska istraživanja srednjovjekovne fortifikacijske strukture u Slavoniji i zapadnom Srijemu Ratko Ivanušec ilustrirao je i informativnom izložbom, popraćenom kratkim filmom, u čemu je kao suautor sudjelovao arhitekt dr. sc. Zorislav Horvat.

Predavanje počinje u 19 sati, a izložba će u multimedijskoj dvorani ostati postavljena za razgled do 4. studenog.