fallback

Srijeda u Muzeju: Nikada više Jugoslavija / Intelektuaci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)

Srijeda u Muzeju: Nikada više Jugoslavija / Intelektuaci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.)

Typography

GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10, 26. rujan u 19 sati.

Srijeda u Muzeju koja je na rasporedu 26. rujna, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) predstavit će se knjiga Nikada više Jugoslavija / Intelektualci i hrvatsko nacionalno pitanje (1929. – 1945.) autora dr. sc. Stipe Kljaića.

Knjiga je objavljena 2017. godine, u nakladi Hrvatskoga instituta za povijest, i prvi je pokušaj u hrvatskoj historiografiji sveobuhvatnog istraživanja i raščlambe djelovanja hrvatskih intelektualaca u razdoblju od kraja dvadesetih godina 20. stoljeća do sloma Nezavisne Države Hrvatske godine 1945. godine. Autor je ponudio posve originalnu interpretaciju bitnih promjena, koje je u hrvatskoj nacionalnoj ideologiji izazvala Šestosiječanjska diktatura, posebno u redovima hrvatske inteligencije. Ova tema itekako je relevantna i danas jer otvara novu i prijeko korisnu raspravu o fenomenima fašizma i demokracije, nacionalizma i društvenog angažmana inteligencije, o čemu će biti riječi i na popratnom predavanju.

Knjigu dr. sc. Stipe Kljaića predstavit će dr. sc. Mario Jareb iz Hrvatskog instituta za povijest i dr. sc. Filip Hameršak iz Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

O autoru:

Dr. sc. Stipe Kljaić (r. 1982., Šibenik) diplomirao je na studiju povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2015. doktorirao je na temu „Intelektualci i hrvatski nacionalizam“ kod mentora prof. dr. sc. Ive Banca. Dobitnik je fakultetske nagrade „Franjo Marković“ za multidisciplinarna istraživanja povijesti Ravnih kotara. Radio je na projektu „Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon Drugoga svjetskog rata“ pod pokroviteljstvom Državnog odvjetništva RH i Hrvatskog državnog arhiva, zatim na projektu „Leksikon iseljeništva i manjina“ Instituta „Ivo Pilar“, a od 2016. i na europskom projektu „Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries, Courage Horizon 2020.“ Od 2010. je znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest.