fallback

Arhitektura u dunavskoj regiji

Međunarodna izložba Arhitektura u dunavskoj regiji

Typography

U povodu Svjetskog dana secesije ispred Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je međunarodna izložba Arhitektura u dunavskoj regiji.

Riječ je o projektu ArtNouveau koji traje od 2017. do 2019. u kojem sudjeluje 10 partnerskih organizacija, među kojima i zagrebački Muzej za umjetnost i obrt. Izložba je tematski podijeljena u tri cjeline: Otto Wagner i njegovi učenici, Ödön Lechner i njegovi sljedbenici i Manifestacije secesije, a postavlja se u čitavoj dunavskoj regiji, točnije u 7 država iz kojih se koordiniraju napori kako bi se zaštitila, obnovila i promovirala secesijska graditeljska baština. U tom kontekstu organizirana je i ova izložba kojom se stavlja naglasak na secesijsku arhitekturu upravo u dunavskoj regiji.

Izložba će trajati do 17. lipnja, a tijekom njezina trajanja održat će se besplatno vodstvo po nekim najznačajnijim secesijskim objektima u Zagrebu.

14. lipnja u 18 sati krenut će se ispred Muzeja za umjetnost i obrt u obilazak zgrade Etnografskog muzeja (stare Trgovačko-obrtničke komore), Hrvatskog državnog arhiva, Kuće Baude, Kuće Rubetić-Gollner, Kuće Schumacher i Kuće Kaline.

Gradovi partneri u Interreg Danube Transnational Programu su: Beč, Beograd, Budimpešta, Bukurešt, Ljubljana, Oradea, Sofija, Subotica, Segedin i Zagreb.