fallback

U okviru Srijede u Muzeju GMV-a održano predavanje na temu Židovska zajednica u Varaždinu

Održano predavanje na temu Židovska zajednica u Varaždinu

Typography

Ovotjedna Srijeda u Muzeju predstavila je monografiju Židovska zajednica u Varaždinu, muzejske savjetnice Magdalene Lončarić, posthumno objavljeno izdanje u nakladi Gradskog muzeja Varaždin.

Druženje je otvorio uvodnom riječi ravnatelj muzeja Miran Bojanić Morandini koji je napomenuo kako nas do kraja godine očekuju još dvije Srijede u Muzeju. Potom je naveo predstavljače, ujedno i recenzente izdanja, koji su govorili o monografiji, a to su redom dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda HAZU u Varaždinu i Damir Hrelja, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu te Spomenka Težak, muzejska savjetnica u GMV-u.

Magdalena Lončarić rođena je 1946. godine u Županji, a preminula je 2016. godine u Varaždinu. Studij povijesti i povijesti umjetnosti završila je u Zagrebu. Od 1982. radila je u Gradskom muzeju Varaždin, najprije kao kustos Odjela narodne revolucije, do 1990., a potom, od 2008. kao kustos Povijesnoga odjela te je vodila Dokumentarne zbirke I i II.

Samo predstavljanje započela je Spomenka Težak, koja je izrazila svoju zahvalnost Magdaleni Lončarić zbog prenesnog znanja o povijesti i muzejskoj građi. Isto kao i Vidu Lončariću, suprugu preminule, radi toga što je smogao snage dovršiti monografiju nakon njezine smrti. Pričala je o temama s kojima se autorica monografije bavila, poput novinstva, tiskarstva te židovske povijesti.

Potom je riječ preuzeo dr.sc. Vladimir Huzjan. On se više zadržao na opisu sadržaja same monografije, koju je nazvao krunom rada Magdalene Lončarić, dajući nam detaljan opis svakog poglavlja. Naglasio je kako je ova monografija izuzetno važna jer se autorica oslanjala na izvore, te tako obavila pedantno istraživanje koje je kvalitetno po pitanju struke, a uz to i daje odličan temelj za daljna istraživanja na temu Židovske zajednice u Varaždinu.

Posljednji predstavljač bio je Damir Hrelja, koji je ponosno istaknuo kako su on i autorica često razmjenivali mišljenja, posebice jer je ona često dolazila u arhiv. Osvrnuo se na metodologiju koju je autorica koristila u svojoj knjizi, a spomenuvši intervjue sa pripadnicima Židovske zajednice osvrnuo se i na važnost oralne povijesti koji je autorica koristila kao dodatak pismenim izvorima.

Naposljetku okupljenima se obratio Vid Lončarić, koji se nakon što se publici zahvalio na prekrasnom odazivu, posebice zahvalio ravnatelju muzeja Miranu Bojaniću Morandiniu te tiskari TIVA zbog pomoći u realizaciji monografije.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici