fallback

Otvorene jubilarne dramske igre na njemačkom jeziku Theaterspiele

Otvorene jubilarne dramske igre na njemačkom jeziku Theaterspiele

Typography

U organizaciji udruge Europski kulturni krug, svake se godine u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu održavaju dramske igre na njemačkom jeziku Theaterspiele, pa su tako otvorene jubilarne, petnaeste po redu. Radi se o projektu koji je u posljednjih godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu Varaždinske županije, Grada Varaždina, Općine Vidovec, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta te Udruge za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske „Europski kulturni krug-EKULT”.

Otvorenju su uz dogradonačelnika Grada Varaždina Zlatana Avara, donačelnika Općine Vidovec Dubravka Zavrtnika, profesorice njemačkog jezika u Osnovnoj školi Vidovec i predsjednice udruge Europski kulturni krug Lee Lesar Dolenc te ravnatelja Osnovne škole Vidovec Predraga Mašića prisustvovali i zamjenici župana Varaždinske županije Tomislav Paljak i Robert Vugrin.

Pozdravivši okupljene na hrvatskome, ali i njemačkome jeziku zamjenici župana su naglasili važnost učenja njemačkog jezika.

- Savezna Republika Njemačka je nama jako bliska zemlja, mnogo naših ljudi radilo je i radi te živi u toj državi, a sve veći broj turista dolazi iz Njemačke, i zato je važno znati njemački jezik. Taj jezik ima i dominantno značenje s obzirom na snagu njemačkog gospodarstva kao jednoga od najvećih na svijetu, a treba spomenuti i veliki broj njemačkih filozofa, književnika i znanstvenika koji su dali ogromni doprinos razvoju društva. Ove dramske igre su doprinos učenju tog jezika i naša Županija to podržava. Učenici zapravo kroz pjesmu, igranje i glumu najviše zapamte nešto novo - zaključili su zamjenici župana Paljak i Vugrin.

Cjelokupna manifestacija odvija se u tri dana kroz koje je svakoj dramskoj skupini od njih 54 omogućeno da nastupi sa svojom predstavom na njemačkom jeziku u jedinstvenom prostoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Kazališna smotra nije natjecateljskog karaktera.

Opširnije o tvrtki/instituciji na poveznici