fallback

Mjesec Varaždinskog šnajderaja u palači Herzer

Typography

Od 22. ožujka do 23. travnja u varaždinskoj palači Herzer održat će se Mjesec varaždinskog šnajderaja, kojeg zajednički organiziraju Turistička zajednica grada Varaždina i Gradski muzej Varaždin.

Što sve očekuje posjetitelje u tih mjesec dana najavili su na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u palači Herzer ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini i direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth.

"Stoljetna povezanost Varaždina, tekstila i mode seže u najraniju gradsku povijest, a ceh koji je okupljao obrtnike „tekstilce“ bio je najznačajniji i najbrojiniji. Poseban poticaj razvoju proizvodnje i prerade svile dala je kraljica Marija Terezija te je već u XVIII. stoljeću započela s radom prva organizirana manufaktura u Varaždinu. Krajem XIX. i početkom XX. stoljeća otvarju se novi pogoni, a svoj vrhunac tekstilna industrija Varaždina doživljava 80-tih godina prošlog stoljeća. No i kad su s proizvodnih trakla izlazili milijuni odjevnih predmeta, u Varaždinu su postojali „male“, ali kreativne modne krojačice poznatije kao „varaždinske šnajderice“. Njihov značaj u golobaliziranom svijetu bit će sve veći jer Varaždinci su oduvijek htjeli izraziti svoju posebnost i kreativnost i kroz odjevne predmete. Zbog toga želimo u Muzeju predstaviti jednu takvu modnu krojačicu koja je dugi niz desetljeća čuvala i njegovala svoj osobni modni izričaj – Katicu Seglin", naglasio je ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini.

Uz izložbu, tijekom četiri petka u palači Herzer održat će se modne revije na kojima će devet varaždinskih kreatorica predstaviti svoje kolekcije. Na posljednjoj, tematskoj reviji nazvanoj Volim Varaždin. Nosim Varaždin, predstaviti će se njihovi modeli inspirirani Varaždinom.

"Mjesecom varaždinskog šnajderaja želimo uz doprinos izložbi, obogatiti događanja u gradu Varaždinu te podržati varaždinske kreatore u realizaciji zajedničke ideje stvaranja "nosivih" suvenira grada koje će posjetitelji grada moći kupiti na jednom mjestu, te i na taj način doprinijeti promociji Varaždina", istaknula je direktorica Turističkog ureda grada Varaždina, Jelena Toth.

letak SNAJDERAJ 1