fallback

Olive Classic Festival

Sara Domjanić i Petrit Çeku

Typography

Na Gornjem gradu, u Zagrebu u atriju zgrade Zagrebačkih solista na konferenciji za medije predstavljen je projekt Olive Classic Festival, festival klasične glazbe koji će se održati od 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina, području istinske netaknute prirode i od posebnog značenja za Lun, Grad Novalju i otok Pag.

“Lunjske maslinike i njihovu jedinstvenu ljepotu posjeti 35.000 posjetitelja godišnje . Kulturna događanja i koncerti klasične glazbe održani u Lunjskim maslinicima i do sada su bili dobro posjećeni. Olive Classic Festival te suradnja s Draženom Domjanićem i njegovim timom među kojima su mahom mladi, uspješni kreativci i glazbenici, što daje posebnu vrijednost ovom projektu, u prostoru amfiteatra omogućit će zbivanja namijenjena ljubiteljima vrhunske klasične glazbe. Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju takođerprivlačnost, naravno na posve drugačiji način.”, izjavio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Taj projekt klasične glazbe predstavili su umjetnička direktorica Festivala Sara Domjanić, gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu Dražen Domjanić. U atriju su pred prisutnim novinarima nastupali poznati mladi glazbenici, Sara Domjanić na violini i Petrit Çeku na gitari.

Prema riječima organizatora jedan od glavnih ciljeva ovog Festivala je mladim ljudima pružiti priliku da se uz mentorstvo iskusnih kolega dokažu u njegovoj organizaciji i umjetničkom osmišljavanju. Festivalski ured vodi mlada 22-godišnja Laura Pavlin, koja je nakon jednogodišnje prakse na Međunarodnoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn diplomirala na Veleučilištu VERN u Zagrebu, a čiji je završni rad sadržavao problematiku obogaćivanja paške kulturne ponude.

Umjetnička direktorica festivala “Olive Classic” je mlada hrvatska violinistica, 20-godišnja Sara Domjanić, predstavnica Hrvatske na natjecanju “European Young Musicians” 2014. godine u Kölnu, koja je do sada nastupala s najvećim svjetskim orkestrima. Kao umjetnička direktorica, na ovogodišnji Olive Classic Festival pozvala je više renomiranih umjetnika, a kao rezidentne umjetnike poznatog hrvatskog gitaristu Petrita Çekua i mladu čelisticu Marie Spaemann. Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih dana trajanja Festivala, u komornom i solističkom smislu, stvarajući zajedništvo, šireći ga ujedno i izvan pozornice na sve posjetitelje.

Na Festivalu će nastupati i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica iz Salzburga, Duo Aliada iz Austrije, Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu.

Također, svake godine zadnji dan Festivala bit će posvećen određenom europskom gradu, a ove godine to je Zagreb. Tim su povodom pozvani Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle (Četiri godišnja doba), Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.

Partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Među stipendistima ove Akademije bio je i Luka Šulić iz poznatog dua “2 Cellos“.

U završnoj riječi Dražen Domjanić idejni začetnik i pokretač Olive Cassic Festivala, direktor Međunarodne glazbene akademije u Kneževini Lihtenštajn, izjavio je kako ovaj glazbeni projekt, uz suradnju s Gradom Novaljom, T Z Grada Novalje i Udrugom Lunjskih vrtova maslina ima veliki potencijal. "Osim što smo organizatori, mi smo ujedno i sponzori, a planiramo povezati visoku glazbenu umjetnost, gastronomiju i turizam. Cilj nam je privući kvalitetne sudionike projekta i eminentne mlade glazbenike iz cijelog svijeta, a sve to na dobrobit lokalne zajednice i publike koja će to znati prepoznati." zaključio je Domjanić.