fallback

26 Porina u rukama izvođača Croatia Recordsa!

26 Porina u rukama izvođača Croatia Recordsa!

Typography

Dodjelu jubilarnih 25. glazbenih nagrada Porin koja je održana u splitskoj Spaladium Areni, obilježila je sjajna Mia Dimšić s čak 6 osvojenih Porina, uključujući dvije najprestižnije nagrade za album i pjesmu godine te fantastični orguljaš Pavao Mašić koji je za 4 nominacije u kategorijama klasične glazbe osvojio sve 4 statue!

Izvođači Croatia Recordsa, koji su prije svečane dodjele zaslužili rekordni broj nominacija, njih 50, sinoć su trijumfirali s čak 26 Porina u ukupno 34 glazbenih kategorija!

Najviše Porina dobila je najveća domaća glazbena zvijezda Mia Dimšić čiji je debitantski album "Život nije siv" osvojio nagradu za najbolji album, najbolji pop album, najbolju produkciju (Branimir Jovanovac) i najbolje likovno oblikovanje, dok je Mijina autorska pjesma "Bezimeni" proglašena pjesmom godine! U konačnici Mijin drugi album "Božićno jutro" dobio je nagradu za najbolji album popularno duhovne glazbe (producenti Goran Martinac, Domagoj Pavin i Damir Bačić).

25. Porin prošao je i u znaku orguljaša i čembalista Pavla Mašića koji je dobitnik nagrade za najbolji album klasične glazbe ("J. S. Bach: Umijeće fuge"), najbolju izvedbu klasične glazbe ("J. S. Back: Die Kunst Der Fuge BWV 1080: Contrapunctus 1"), najbolju produkciju, a album je dobio Porina i za najbolju snimku klasične glazbe (Božidar Pandurić i Alan Šnajder).

Jedan od najdugovječnijih bendova na hrvatskoj glazbenoj sceni, Parni valjak, okitio se s tri Porina, za najbolju izvedbu grupe s vokalom ("Vrijeme"), najbolji koncertni album ("Live in Pula") i najbolju produkciju (Marijan Brkić i Nenad Zubak za "Live in Pula").

Željko Bebek proživljava najbolje trenutke svoje solističke karijere te je s Oliverom Dragojevićem osvojio nagradu za najbolju vokalnu suradnju ("Ako voliš ovu ženu"), dok je odlični album "Ono nešto naše", kojeg je producirao Branimir Mihaljević, proglašen najboljim albumom zabavne glazbe!

Sjajnu večer imao je i Elvis Stanić koji je osvojio Porin za najbolji aranžman za pjesmu "Rusulica" koju izvodi s Oliverom Dragojevićem, zatim za najbolju snimku zajedno s Ivanom Popeskićem, a "Rusulica" u Oliverovoj interpretaciji dobila je nagradu i za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Naš najbolji klavirist Matija Dedić i ove je godine ostavio dubok trag na dodjeli nagrade Porin, osvojivši statue za najbolji instrumentalni album izvan klasične i jazz glazbe - "Male ljubavi (susreti)" i za najbolju instrumentalnu izvedbu, također izvan klasične i jazz glazbe za pjesmu "Potraži me u predgrađu" koju izvodi s Merimom Ključo.
Naša najsjajnija glazbena diva Josipa Lisac dobila je Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu za pjesmu "Tebi putujem" koju izvodi s grupom Chui. Cinkuši su dobitnici Porina za najbolji album folklorne i etno glazbe s uratkom "Krava na orehu".

Posebno svečani trenuci jubilarnog 25. Porina bile su dodjele nagrada za životno djelo koje su uručene pjesniku i tekstopiscu Jakši Fiamengu, istaknutoj pijanistici Pavici Gvozdić te neponovljivom Oliveru Dragojeviću kojega je puna Spaladium Arena pozdravila dugotrajnim pljeskom.