fallback

Od 13. - 15. listopada u organizaciji TZ Varaždinske županije u Varaždinu se održava Festival letećih gitara

Festival letećih gitara

Typography

Gitara je najrasprostranjeniji glazbeni instrument na svijetu.

Malo tko ima punu predodžbu o tome u kojim se sve kulturama pojavljuje i u kojim sve oblicima. I globalno, bez nje bi bila nezamisliva popularna kultura, a glazba napose u svim oblicima: od klasične glazbe za gitaru koja se pokazuje iznimno vitalnom, preko svih oblika i tradicija stavljenih u žanr world music - od ruske semistrunke do havajske, od flamenco gitare do gipsy swinga - sve do jazza, bluesa, popa i rocka.

Varaždin je povlašten što je u njegovu okrilju ponikao Ivan Padovec, virtuoz, gitarska superzvijezda XIX. stoljeća, skladatelj, inovator gitare kao instrumenta i plodan autor školske literature koja se i danas koristi. Njemu u počast pokreće se festivalska tradicija Festivala letećih gitara koja svake godine želi pokazati tu živuću raznolikost gitare i najboljim gitaristima.

Festival letećih gitara (Flying Guitars Festival) u 2017. godini nastavlja svoju programsku nakanu da ilustrira žanrovsko i stilsko bogatstvo vrhunskog gitarističkog svijeta, na tragu prvog, lanjskog festivala. I ove je godine to svojevrsni uvod u veliku i fantastičnu gitarsku epopeju s namjerom da kulminira kao potpora glavnom događaju, osnivanju Kuće slavnih, institucije: Flight of Fame - Guitarist Hall of Fame and Museum.

Ovogodišnji festival donosi i dvije novosti: Varaždinsku eskadrilu letećih gitara ‒ Varaždin Flying Guitars Squad i Ujedinjene gitarske snage ‒ Flying Guitar Forces United. Riječ je o svojevrsnim oznakama pod kapom FGF-a kojima će se jasnije diferencirati te okupljati i promovirati, a svijetu predstavljati zapostavljena vrijedna baština rock svijeta.

Program je već tradicionalno smješten u prostore Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a ovogodišnji festival otvara se senzacionalnim koncertom jednog od najboljih, ako ne i najboljeg gitarista na svijetu, Erica Galesa. Prije svirke ovog fantastičnog gitarista, u multimedijskoj dvorani Palače Herzer s početkom u 17 sati, održati će se promocija knjige Atlantis našeg hvaljenog i uglednog riječkog gitarista i skladatelja Damira Halilić Hala.

Jedinstveno u svijetu, ovo izuzetno vrijedno izdanje knjige moglo bi biti korisno za upoznavanje s različitim tehnikama, stilovima i formama i to na „domaćem jeziku“ – jeziku klasične gitare dok za one koji ne čitaju glazbu ovo bi mogao biti zanimljiv ulazak u svijet klasične gitare.

Subota, 14. listopada, je s američkim ugođajem i aromama. Poslijepodne počinje s dvije radionice koje vode dvojica Amerikanaca: Yogi Lonich, hrvatskih korijena, rođen i odrastao u Kaliforniji, i Zack Dust, varaždinac kojega vole i s one stranu oceana. Ova dvojica vrlo posebnih autora i izvođača, uz dostojna pojačanja, ispunjavaju i večernji koncertni program kada s početkom u 20 sati nastupa prigodni bend Yogi Lonich & Friends, a u 21,30 sati Zack Dust i Jura Geci.

Prije samih koncertnih nastupa održati će se promocija dokumentarnog filma "Črni kastavec" autora Igora Modrića. Gitarist u fokusu je Gerald Lawrence Ricks, s nadimkom Jerry, po kojemu ga većina zna, a i po predmetku Philadelphia. Bio je veliki blues gitarist i pjevač, a važan je i po tome što mu svoju slavu doživotno duguju mnogi jučerašnji i današnji velikani gitare.

Nedjelja, 15. listopada, predviđena je za promoviranje etikete Flying Guitar Forces United (FGFU). Poslijepodne počinje dvjema radionicama koje će voditi vrsni varaždinski majstori gitara, Nenad Resnik i profesor Ninoslav Plantak. Od 18 sati, u predvorju glavnog ulaza u Hrvatsko narodno kazalište, posjetitelji će moći vidjeti izložbu domaćih graditelja glazbala, a večernji program posljednjeg dana festivala počinje u 19 sati nastupom domaćeg benda The Farpoint Station. Program se nastavlja u jazz ritmu poznatog Ratka Zjace i njegovog ZZ Quarteta.

Posebno valja istaknuti kako subota donosi i iznimno ekskluzivan događaj ovogodišnjeg Flying Gutars Festivala, a radi se o „Ekskluzivnih 24 sata Boba Dylana“ koji će se odvijati u Galerijskom centru Varaždin. Posjetitelji će se u iznimno kratkom vremenu održavanja izložbe ‒ svega jedan dan ‒ moći suočiti s predmetima Boba Dylana koji zrače njegovu intimu, dio u koji javnost može zaviriti tek u iznimnim prilikama. Prisjetit ćemo se i koncerata koje je imao u Hrvatskoj, prvi upravo u Varaždinu 2008. godine, drugi u Zagrebu 2013.

Prateći program Flying Guitars Festivala 2017. bit će ponovno svakodnevne gitarske radionice, te niz drugih događanja, ali i neizostavni Jam sessioni koji će se održavati svaki dan, nakon koncertnih programa, u prostorima Scene & Bara Rogoz.

Glavni organizator festivala je Turistička zajednica Varaždinske županije, izvršni organizator je udruga "Muzički vremplov", suorganizatori su Varaždinska županija i Grad Varaždin, a program se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice

Karte po cijeni od 50kn/dan, ili 100kn paket za tri dana, možete kupiti preko sustava Entrio.hr na sljedećim linkovima:

Petak, 13. listopada
Subota, 14. listopada
Nedjelja, 15. listopada
Paket sva 3 dana

Pratite festival na Facebooku , a za više informacija te prijave na radionice obratite se na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..